psse-slupca.pl

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek

Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

fasola biała z puszki - 400 g
cebula - 1 szt.
siemię lniane, mielone - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pieczarka - 200 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 łyżka
nasiona słonecznika - 50 g
ziemniak - 3 szt.
bułka tarta - 50 g
natka pietruszki - 1 garść
olej słonecznikowy - 50 ml
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY PIECZARKI:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i smażymy, aż pieczarki lekko się zarumienią.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY:
Ziemniaki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy na sicie, a następnie mielemy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Zmieloną fasolę dodajemy do ziemniaków. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dodajemy przesmażone i przestudzone pieczarki, posiekane ziarna słonecznika, drobno posiekaną papryczkę chili i siemię lniane. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY:
Z przygotowanej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy i formujemy z nich owalne kotlety.
4.PODAJEMY KOTLETY:
Usmażone kotlety wykładamy na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili.
Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY PIECZARKI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i smażymy, aż pieczarki lekko się zarumienią.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY

Ziemniaki ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach. Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy na sicie, a następnie mielemy za pomocą blendera, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Zmieloną fasolę dodajemy do ziemniaków. Całość doprawiamy majerankiem i pieprzem. Dodajemy przesmażone i przestudzone pieczarki, posiekane ziarna słonecznika, drobno posiekaną papryczkę chili i siemię lniane. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY

Z przygotowanej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Kulki spłaszczamy i formujemy z nich owalne kotlety.

4

PODAJEMY KOTLETY

Usmażone kotlety wykładamy na talerz. Dekorujemy natką pietruszki i drobno posiekaną papryczką chili.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1798,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

449,6 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

51,5 g

🥬

Błonnik

10,8 g

💪

Białko

16,2 g

Podobne przepisy