psse-slupca.pl

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki • przepis • składniki • przygotowanie

Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki

Jesteś ciekaw, jak smakuje tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki? Cukiernik Paweł Małecki podzieli się z Tobą swoim przepisem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 30 g
jajko - 3 szt.
sól - 1 szczypta
dżem porzeczkowy - 4 łyżki
mąka pszenna - 150 g
kakao - 10 g
patyczki czekoladowe - 30 g
czekolada deserowa - 100 g
masło - 50 g
likier amaretto - 25 ml
śmietana 30% - 250 g
czekolada deserowa >70% kakao - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE NA STOLNICĘ:
przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier puder, w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka.
2.DODAJEMY MASŁO I:
całość siekamy za pomocą noża, jednocześnie mieszając wszystkie składniki.
3.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
szczyptę soli.
4.CIASTO ZAGNIATAMY (JEŚLI:
ciasto jest za suche, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody).
5.GOTOWE CIASTO ZAWIJAMY:
w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
6.ROZWAŁKOWANE CIASTO WYKŁADAMY:
na formę (średnica 21 cm) pokrytą teflonem (jeśli używamy formy bez teflonu, należy ją wcześniej posmarować masłem).
7.CAŁĄ FORMĘ WYLEPIAMY:
dokładnie ciastem.
8.CIASTO W FORMIE:
nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
9.ABY BOKI TARTY:
były wysokie i nie opadały podczas pieczenia, przygotowaną tartę w formie należy włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut i od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ją do pieca.
10.CIASTO PIECZEMY OKOŁO:
13-15 minut w temperaturze 180°C.
11.PO UPIECZENIU, TARTĘ:
odstawiamy do przestygnięcia.
12.DŻEM Z CZARNEJ:
porzeczki podgrzewamy w garnku w celu odparowania.
13.GORĄCY DŻEM WYLEWAMY:
na tartę.
14.TARTĘ Z DŻEMEM:
wkładamy do lodówki.
15.GANASZ W GARNKU:
zagotowujemy śmietankę, garnek ze śmietanką zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego kawałki czekolady deserowej.
16.CZEKAMY, AŻ KAWAŁKI:
czekolady rozpuszczą się i całość mieszamy.
17.ŚMIETANKĘ Z CZEKOLADĄ:
miksujemy, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru.
18.NA TARTĘ Z:
przestudzonym dżemem wylewamy ganasz (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).
19.TARTĘ Z GANASZEM:
odstawiamy do przestygnięcia (najlepiej jeśli będzie stygnąć w temperaturze pokojowej).
20.TARTĘ WYJMUJEMY Z:
formy, za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy pozostawionym wcześniej ganaszem.
21.CAŁĄ TARTĘ DELIKATNIE:
oprószamy kakao.
22.DEKORUJEMY PAŁECZKAMI ORAZ:
kawałkami czekolady deserowej.
Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE NA STOLNICĘ

przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier puder, w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka.

2

DODAJEMY MASŁO I

całość siekamy za pomocą noża, jednocześnie mieszając wszystkie składniki.

3

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

szczyptę soli.

4

CIASTO ZAGNIATAMY (JEŚLI

ciasto jest za suche, możemy do niego dodać 2-3 łyżki wody).

5

GOTOWE CIASTO ZAWIJAMY

w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.

6

ROZWAŁKOWANE CIASTO WYKŁADAMY

na formę (średnica 21 cm) pokrytą teflonem (jeśli używamy formy bez teflonu, należy ją wcześniej posmarować masłem).

7

CAŁĄ FORMĘ WYLEPIAMY

dokładnie ciastem.

8

CIASTO W FORMIE

nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

9

ABY BOKI TARTY

były wysokie i nie opadały podczas pieczenia, przygotowaną tartę w formie należy włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut i od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ją do pieca.

10

CIASTO PIECZEMY OKOŁO

13-15 minut w temperaturze 180°C.

11

PO UPIECZENIU, TARTĘ

odstawiamy do przestygnięcia.

12

DŻEM Z CZARNEJ

porzeczki podgrzewamy w garnku w celu odparowania.

13

GORĄCY DŻEM WYLEWAMY

na tartę.

14

TARTĘ Z DŻEMEM

wkładamy do lodówki.

15

GANASZ W GARNKU

zagotowujemy śmietankę, garnek ze śmietanką zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego kawałki czekolady deserowej.

16

CZEKAMY, AŻ KAWAŁKI

czekolady rozpuszczą się i całość mieszamy.

17

ŚMIETANKĘ Z CZEKOLADĄ

miksujemy, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru.

18

NA TARTĘ Z

przestudzonym dżemem wylewamy ganasz (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji).

19

TARTĘ Z GANASZEM

odstawiamy do przestygnięcia (najlepiej jeśli będzie stygnąć w temperaturze pokojowej).

20

TARTĘ WYJMUJEMY Z

formy, za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy pozostawionym wcześniej ganaszem.

21

CAŁĄ TARTĘ DELIKATNIE

oprószamy kakao.

22

DEKORUJEMY PAŁECZKAMI ORAZ

kawałkami czekolady deserowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5025 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

502,5 kcal

🥑

Tłuszcz

34,3 g

🌾

Węglowodany

38 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z konfiturą z czarnej porzeczki - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl