Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie
Marzy Ci się łatwa do przygotowania, świeża i delikatna surówka? Nie ma nic prostszego, jak tylko skorzystać z pełnego warzyw przepisu Kingi! Sprawdź, jakie to dobre!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GROSZKU I KUKURYDZY
Do pojemnika termorobota kuchennego MC Smart wlewamy 500 ml zimnej wody. Groszek i kukurydzę umieszczamy we wkładzie do gotowania, a ten montujemy w pojemniku miksującym. Gotujemy warzywa, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 120°C / czas 8 minut / obroty 1.Ostrożnie wyjmujemy wkład, następnie studzimy warzywa, polewając je zimną wodą, i odkładamy. Pojemnik myjemy i osuszamy.
PRZYGOTOWANIE DRESSINGU
Do pojemnika miksującego dodajemy jogurt naturalny, majonez, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Po wymieszaniu wszystko przekładamy do innego naczynia.
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Kapustę kroimy w kostkę (4 cm) i dodajemy ją do pojemnika miksującego. Za pomocą termorobota kuchennego MC Smart siekamy ją, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 6. Posiekaną kapustę przekładamy do innego naczynia.
PRZYGOTOWANIE SURÓWKI
Przygotowane wcześniej składniki surówki – posiekaną kapustę, dressing, groszek i kukurydzę – dodajemy do pojemnika miksującego. Całość mieszamy, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 1.
PODAJEMY SURÓWKĘ
Surówkę przekładamy do stosownego naczynia (miski lub głębokiego talerza) i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1524,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
254,1 kcal
Tłuszcz
13,4 g
Węglowodany
24,8 g
Błonnik
4,5 g
Białko
7,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
Szukasz pomysłu na proste ciasteczka z kilku składników? Dłużej nie musisz! Wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami.

Pstrąg pieczony na ognisku na salsie z papryki i suszonych śliwek
Szukasz pomysłów na proste i smaczne dania, które można przyrządzić wszędzie? Wypróbuj przepis Karola na pstrąga z ogniska podanego na salsie z pieczonej papryki i suszonych śliwek!

Sernikowe monoporcje z żelką mango
Sernikowe monoporcje z żelką mango, chrupiącymi ciasteczkami migdałowymi i świeżymi malinami. To idealny pomysł na wiosenny deser, który świetnie sprawdzi się np. na wielkanocnym stole.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
Sycący jednogarnkowy makaron z kiełbasą i fasolą, który sprawdzi się jako posiłek w chłodny dzień. Koniecznie sprawdź, jak prosto i przyjemnie go przygotować.

Sałatka warzywne ciastko
Wygląda tak pięknie, jak smakuje! Sałatka warzywne ciastko świetnie sprawdzi się wtedy, gdy chcesz zaskoczyć kogoś bliskiego i jednocześnie podać mu coś lekkiego. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron chow mein z woka
Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.

Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
Grzanki z chrupiącymi szparagami to idealny początek dnia. Wypróbuj ten szybki przepis Kingi i zobacz, jak pyszne może być śniadanie!

Budyń waniliowy z jabłkami
Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!