Cynamonowe tosty z chałki • przepis • składniki • przygotowanie
Jak podarować drugie, słodkie życie wyschniętej chałce? Wystarczy usmażyć ją na maśle, udekorować karmelizowanymi owocami i posypać pistacjami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PANIERUJEMY TOSTY
Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 2 cm. Rozmącone w misce jajka łączymy z cynamonem. Kromki chałki obtaczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem. Tosty smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
KARMELIZUJEMY OWOCE
Na osobnej patelni rozgrzewamy miód. Gdy zacznie się pienić, dodajemy maliny i borówki – lekko podgrzewamy. Orzeszki pistacjowe rozgniatamy płaską stroną noża lub zawijamy w ściereczkę i kruszymy za pomocą tłuczka do mięsa. Na kromkach chałki układamy podgrzane owoce i wszystko posypujemy pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3084,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
514,1 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
56,8 g
Błonnik
4 g
Białko
11,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglanka na płatkach jaglanych z owocami
Mamy dla Was pomysł na lekkie śniadanie według przepisu Kingi z użyciem termorobota MC Smart. Dzięki Kindze doskonałą i delikatną jaglankę na płatkach jaglanych z owocami przygotujecie szybko i wygodnie, bez brudzenia wielu naczyń. Czas na pyszny początek dnia!

Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Zastanawiasz się, co zapakować dzieciom do lunchboxu? Skorzystaj z pomysłu DJ i wypełnij śniadaniowe pudełko pyszną sałatką z tuńczykiem.

Tarta makowa z gruszkami
Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajka faszerowane z awokado i wędzonym łososiem
Pyszne kremowe jajka z awokado, wędzonym łososiem i koperkiem to przekąska, która zaskoczy smakiem i wyglądem. Świetna opcja na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki w sosie własnym to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatne mięso polędwicy, duszone w aromatycznym sosie, staje się soczyste i pełne głębi smaku. Odkryj, jak krok po kroku, zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym!

Hiszpańskie ciasteczka migdałowe
Pyszne ciasteczka łączące smak migdałów i pomarańczy – wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Koktajl na odnowę – zielony z gruszką
Jarmuż, awokado, gruszki, maliny – tyle dobra w jednej szklance! Wypróbuj przepis Kingi na zielony koktajl, który z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych.