psse-slupca.pl

Risotto z cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!

Risotto z cukinią

Odpowiednio przyrządzone risotto wzbudza zachwyt swoją aksamitnością i bogatym smakiem. Do włoskiego dania na bazie ryżu można dodać wiele różnych składników, uzyskując zaskakujące kompozycje smakowe. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić znakomite risotto z cukinią w wersji wege. Zapraszamy do gotowania!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

ryż arborio - 300 g
bulion warzywny - 1000 ml
wino białe - 150 ml
parmezan - 50 g
oliwa z oliwek - 50 ml
masło - 30 g
cukinia - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
sól - 1 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. Cukinię pokrój, np. we wstążki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw) lub cienkie plasterki. Natkę posiekaj i odłóż na bok. Zetrzyj parmezan.
2.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO RISOTTO:
W dużym garnku podgrzej bulion, tak aby był ciepły przez cały czas gotowania risotto. Następnie w rondelku rozgrzej oliwę i rozpuść 15 g masła.
3.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż warzywa, aż się zeszklą.
4.DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI:
Do warzyw dodaj ryż, a następnie podsmażaj go przez kilka minut, mieszając. Pozwól, aby ryż stał się lekko przezroczysty, a następnie dolej do niego wino i gotuj, aż się zredukuje.
5.DODAJEMY BULION:
Do rondelka wlej 200 ml bulionu i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż bulion się wchłonie. Dodaj kolejne 200 ml bulionu i ponownie wymieszaj. Czynności te powtarzaj, aż ryż stanie się miękki. Zazwyczaj trwa to ok. 20 minut.
6.PODSMAŻAMY CUKINIĘ:
Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cukinię. Całość dopraw solą i pieprzem.
7.MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Gdy ryż będzie miękki, a cukinia odpowiednio wysmażone, dodaj je do risotta wraz z pozostałą częścią masła oraz parmezanem. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty.
8.NAKŁADAMY RISOTTO:
Gotowe, kremowe risotto przełóż do głębokich talerzy i podawaj z posiekaną drobno natką pietruszki. Możesz także posypać wierzch parmezanem lub innym długo dojrzewającym serem.
Risotto z cukinią

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno pokrój. Cukinię pokrój, np. we wstążki (możesz użyć do tego obieraczki do warzyw) lub cienkie plasterki. Natkę posiekaj i odłóż na bok. Zetrzyj parmezan.

2

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO RISOTTO

W dużym garnku podgrzej bulion, tak aby był ciepły przez cały czas gotowania risotto. Następnie w rondelku rozgrzej oliwę i rozpuść 15 g masła.

3

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż warzywa, aż się zeszklą.

4

DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI

Do warzyw dodaj ryż, a następnie podsmażaj go przez kilka minut, mieszając. Pozwól, aby ryż stał się lekko przezroczysty, a następnie dolej do niego wino i gotuj, aż się zredukuje.

5

DODAJEMY BULION

Do rondelka wlej 200 ml bulionu i wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez kilka minut, aż bulion się wchłonie. Dodaj kolejne 200 ml bulionu i ponownie wymieszaj. Czynności te powtarzaj, aż ryż stanie się miękki. Zazwyczaj trwa to ok. 20 minut.

6

PODSMAŻAMY CUKINIĘ

Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cukinię. Całość dopraw solą i pieprzem.

7

MIESZAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Gdy ryż będzie miękki, a cukinia odpowiednio wysmażone, dodaj je do risotta wraz z pozostałą częścią masła oraz parmezanem. Wszystko wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez 1-2 minuty.

8

NAKŁADAMY RISOTTO

Gotowe, kremowe risotto przełóż do głębokich talerzy i podawaj z posiekaną drobno natką pietruszki. Możesz także posypać wierzch parmezanem lub innym długo dojrzewającym serem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1486,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

247,8 kcal

🥑

Tłuszcz

12,2 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

2,1 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy