psse-slupca.pl

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym • przepis • składniki • przygotowanie

Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym

Smakowity rulon z ciemnego biszkoptu wypełniony aromatycznym musem na bazie kawy i czekolady. Goście będą zachwyceni.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

kakao - 30 g
mąka ziemniaczana - 10 g
mąka pszenna - 50 g
rodzynki - 100 g
rum - 100 ml
cukier - 80 g
kawa mielona - 20 g
śmietana 18% - 400 g
woda - 50 ml
żelatyna - 10 g
jajko - 2 szt.
kuwertura mleczna - 50 g
masło - 0,5 łyżeczki
aromat rumowy - 40 ml
śmietana 30% - 30 g
czekolada deserowa - 50 g
orzech włoski - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO NA ROLADĘ:
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę.
2.KAKAO, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ:
i mąkę przesiewamy przez sito.
3.PO UBICIU JAJ:
mieszamy wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy.
4.MASĘ ROZSMAROWUJEMY RÓWNOMIERNIE:
na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
5.CIASTO WKŁADAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut.
6.ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA,:
następnie ściągamy papier pergaminowy.
7.RODZYNKI NAMOCZONE W:
rumie Wodę z cukrem zagotowujemy, przelewamy, wsypujemy rodzynki i wlewamy rum.
8.CAŁOŚĆ SZCZELNIE ZAKRYWAMY:
pokrywką i odstawiamy na godzinę.
9.ODCEDZAMY (NIE WYLEWAMY:
syropu z rumem).
10.MUS KAWOWO-CZEKOLADOWY 100:
ml wody zagotowujemy.
11.DO GOTUJĄCEJ SIĘ:
wody wsypujemy 20 g kawy i mieszamy. KAWĘ ZAPARZAMY KILKA: minut.
12.CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W:
mikrofali lub w kąpieli wodnej. ŻELATYNĘ NAMACZAMY W: wodzie.
13.NA PARZE UBIJAMY:
cukier z żółtkami.
14.GDY CUKIER SIĘ:
rozpuści, dodajemy 40 ml naparu kawowego i energicznie ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy.
15.NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
w kuchence mikrofalowej.
16.DO MUSU KAWOWEGO:
dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. MIESZAMY. SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ: ubijamy.
17.W TEMPERATURZE 40°C:
łączymy z ubitą śmietanką.
18.MUS WYLEWAMY NA:
wystudzone ciasto i równo rozsmarowujemy.
19.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY NAMOCZONYMI:
rodzynkami.
20.ZA POMOCĄ PAPIERU:
pergaminowego zwijamy roladę dość mocno i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
21.POLEWA CZEKOLADOWA KUWERTURĘ:
rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, śmietankę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do rozpuszczonej kuwertury.
22.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
23.DODAJEMY 40 ML:
syropu z rumem pozostałego po namaczaniu rodzynek.
24.
PONOWNIE MIESZAMY.
25.ODSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na chwilę w celu ostudzenia.
26.JAK PODAWAĆ ROLADĘ:
oblewamy polewą czekoladową, dekorujemy patyczkami Basini, kawałkami czekolady i orzechami włoskimi.
Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO NA ROLADĘ

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę.

2

KAKAO, MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ

i mąkę przesiewamy przez sito.

3

PO UBICIU JAJ

mieszamy wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy.

4

MASĘ ROZSMAROWUJEMY RÓWNOMIERNIE

na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.

5

CIASTO WKŁADAMY DO

piekarnika nagrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut.

6

ODSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA,

następnie ściągamy papier pergaminowy.

7

RODZYNKI NAMOCZONE W

rumie Wodę z cukrem zagotowujemy, przelewamy, wsypujemy rodzynki i wlewamy rum.

8

CAŁOŚĆ SZCZELNIE ZAKRYWAMY

pokrywką i odstawiamy na godzinę.

9

ODCEDZAMY (NIE WYLEWAMY

syropu z rumem).

10

MUS KAWOWO-CZEKOLADOWY 100

ml wody zagotowujemy.

11

DO GOTUJĄCEJ SIĘ

wody wsypujemy 20 g kawy i mieszamy. KAWĘ ZAPARZAMY KILKA: minut.

12

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W

mikrofali lub w kąpieli wodnej. ŻELATYNĘ NAMACZAMY W: wodzie.

13

NA PARZE UBIJAMY

cukier z żółtkami.

14

GDY CUKIER SIĘ

rozpuści, dodajemy 40 ml naparu kawowego i energicznie ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy.

15

NAMOCZONĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

w kuchence mikrofalowej.

16

DO MUSU KAWOWEGO

dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. MIESZAMY. SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ: ubijamy.

17

W TEMPERATURZE 40°C

łączymy z ubitą śmietanką.

18

MUS WYLEWAMY NA

wystudzone ciasto i równo rozsmarowujemy.

19

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY NAMOCZONYMI

rodzynkami.

20

ZA POMOCĄ PAPIERU

pergaminowego zwijamy roladę dość mocno i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

21

POLEWA CZEKOLADOWA KUWERTURĘ

rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, śmietankę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej i dodajemy do rozpuszczonej kuwertury.

22

DOKŁADNIE MIESZAMY.

23

DODAJEMY 40 ML

syropu z rumem pozostałego po namaczaniu rodzynek.

24

PONOWNIE MIESZAMY.

25

ODSTAWIAMY DO LODÓWKI

na chwilę w celu ostudzenia.

26

JAK PODAWAĆ ROLADĘ

oblewamy polewą czekoladową, dekorujemy patyczkami Basini, kawałkami czekolady i orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5137,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

642,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,5 g

🌾

Węglowodany

62,7 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy

Rolada czekoladowa z musem kawowo-rumowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl