psse-slupca.pl

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi

Zobacz, jakie przekąski pojawią się na sylwestrowej imprezie Karola Okrasy!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 150 g
płatki owsiane - 100 g
śmietana 18% - 1 łyżka
świeży koperek - 24 g
łosoś wędzony - 100 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
serek śmietankowy - 200 g
pomidor suszony - 50 g
cytryna - 1 szt.
oliwki czarne - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 250 g
grana padano - 10 g
sól - 1 szczypta
ciasto francuskie - 1 szt.
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 0,5 łyżki
mleko - 500 ml
natka pietruszki - 5 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
por - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLENDER/MALAKSER BLACHĘ:
piekarnikową piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C Owsiane ciasto kruche Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zimne masło pokrojone na kawałki.
2.CAŁOŚĆ SIEKAMY NOŻEM,:
aż uzyskamy kruszonkę.
3.DODAJEMY ZMIELONE PŁATKI:
owsiane, żółtka i śmietanę.
4.ZAGNIATAMY SKŁADNIKI NA:
gładkie ciasto.
5.JEŚLI CIASTO NIE:
chce się skleić, dodajemy zimnej wody.
6.CIASTO ZAWIJAMY W:
folię i chłodzimy w lodówce ok. 20 MINUT.
7.NASTĘPNIE WAŁKUJEMY CIASTO:
na grubość ok.
8.0,5 CM I:
przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
9.CIASTO PIECZEMY W:
piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 MINUT AŻ: do uzyskania złotego koloru.
10.POZOSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
11.MUS Z ŁOSOSIA:
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.
12.DODAJEMY SEREK, DROBNO:
posiekaną papryczkę chili i koperek.
13.WĘDZONEGO ŁOSOSIA KROIMY:
w plastry i dodajemy do masy.
14.NASTĘPNIE DODAJEMY ODROBINĘ:
skórki z cytryny i sok. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
15.MIESZAMY, AŻ WSZYSTKIE:
składniki się połączą.
16.SAŁATKA Z POMIDORKÓW:
i pesto Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą.
17.NASTĘPNIE OBIERAMY ZE:
skórki i przekładamy do miski. DODAJEMY CZARNE: oliwki.
18.DO MISY BLENDERA:
wrzucamy czosnek, natkę pietruszki, pistacje, ser grana padano i oliwę z oliwek.
19.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY I:
dodajemy do pomidorków i oliwek.
20.SAŁATKĘ DOPRAWIAMY SOLĄ,:
sokiem z cytryny i oliwą.
21.
DELIKATNIE MIESZAMY.
22.CIASTO FRANCUSKIE Z:
ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm.
23.DWA PROSTOKĄTY CIASTA:
smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem.
24.DO BRZEGÓW PRZYKLEJAMY:
cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy.
25.WYRÓWNUJEMY KOŃCÓWKI CIASTA:
i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
26.PONOWNIE SMARUJEMY CIASTO:
jajkiem rozmąconym z mlekiem.
27.WKŁADAMY DO ZAMRAŻALNIKA:
na kilkanaście minut.
28.NASTĘPNIE NAKŁUWAMY CIASTO:
widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 MINUT AŻ: do uzyskania złotego koloru.
29.PO UPIECZENIU CIASTO:
pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.
30.SIANO Z PORA:
Białą część pora kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. MIESZAMY Z MĄKĄ: pszenną.
31.PORA SMAŻYMY PARTIAMI:
w głębokim oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.
32.PODANIE CIASTO FRANCUSKIE:
kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki.
33.CIASTO KRUCHE KRUSZYMY:
na kawałki o dowolnej wielkości.
34.SMARUJEMY MUSEM Z:
łososia i dekorujemy pomidorkami, a także sianem z pora.
Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi

Czas przygotowania

60 min

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLENDER/MALAKSER BLACHĘ

piekarnikową piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C Owsiane ciasto kruche Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i zimne masło pokrojone na kawałki.

2

CAŁOŚĆ SIEKAMY NOŻEM,

aż uzyskamy kruszonkę.

3

DODAJEMY ZMIELONE PŁATKI

owsiane, żółtka i śmietanę.

4

ZAGNIATAMY SKŁADNIKI NA

gładkie ciasto.

5

JEŚLI CIASTO NIE

chce się skleić, dodajemy zimnej wody.

6

CIASTO ZAWIJAMY W

folię i chłodzimy w lodówce ok. 20 MINUT.

7

NASTĘPNIE WAŁKUJEMY CIASTO

na grubość ok.

8

0,5 CM I

przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

9

CIASTO PIECZEMY W

piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C ok. 10 MINUT AŻ: do uzyskania złotego koloru.

10

POZOSTAWIAMY DO

wystudzenia.

11

MUS Z ŁOSOSIA

Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski.

12

DODAJEMY SEREK, DROBNO

posiekaną papryczkę chili i koperek.

13

WĘDZONEGO ŁOSOSIA KROIMY

w plastry i dodajemy do masy.

14

NASTĘPNIE DODAJEMY ODROBINĘ

skórki z cytryny i sok. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

15

MIESZAMY, AŻ WSZYSTKIE

składniki się połączą.

16

SAŁATKA Z POMIDORKÓW

i pesto Pomidory sparzamy i przelewamy zimną wodą.

17

NASTĘPNIE OBIERAMY ZE

skórki i przekładamy do miski. DODAJEMY CZARNE: oliwki.

18

DO MISY BLENDERA

wrzucamy czosnek, natkę pietruszki, pistacje, ser grana padano i oliwę z oliwek.

19

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY I

dodajemy do pomidorków i oliwek.

20

SAŁATKĘ DOPRAWIAMY SOLĄ,

sokiem z cytryny i oliwą.

21

DELIKATNIE MIESZAMY.

22

CIASTO FRANCUSKIE Z

ciasta francuskiego wykrawamy dwa równe prostokąty i cztery paski o szerokości 0,5 cm.

23

DWA PROSTOKĄTY CIASTA

smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem.

24

DO BRZEGÓW PRZYKLEJAMY

cieńsze paski ciasta i delikatnie dociskamy.

25

WYRÓWNUJEMY KOŃCÓWKI CIASTA

i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

26

PONOWNIE SMARUJEMY CIASTO

jajkiem rozmąconym z mlekiem.

27

WKŁADAMY DO ZAMRAŻALNIKA

na kilkanaście minut.

28

NASTĘPNIE NAKŁUWAMY CIASTO

widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C ok. 10 MINUT AŻ: do uzyskania złotego koloru.

29

PO UPIECZENIU CIASTO

pozostawiamy do wystudzenia, a następnie nakłuwamy środek, robiąc miejsce na farsz.

30

SIANO Z PORA

Białą część pora kroimy w julienne, czyli cieniutkie paski. MIESZAMY Z MĄKĄ: pszenną.

31

PORA SMAŻYMY PARTIAMI

w głębokim oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.

32

PODANIE CIASTO FRANCUSKIE

kroimy na mniejsze kawałki – na kilka z nich nakładamy mus z łososia, a na pozostałe sałatkę z pomidorków, dekorujemy natką pietruszki.

33

CIASTO KRUCHE KRUSZYMY

na kawałki o dowolnej wielkości.

34

SMARUJEMY MUSEM Z

łososia i dekorujemy pomidorkami, a także sianem z pora.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5485,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

5485,6 kcal

🥑

Tłuszcz

349,6 g

🌾

Węglowodany

470,7 g

🥬

Błonnik

136,7 g

💪

Białko

136,7 g

Podobne przepisy

Sylwestrowe przekąski z pomidorkami koktajlowymi - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl