Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich • przepis • składniki • przygotowanie
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MLEKO
dobrze schłódź w lodówce.
PRZYGOTUJ SITKO TARKĘ
wałek pierścień cukierniczy do wykrawania ciasta 2 kawałki papieru pergaminowego moźdźierz frytkownice ręcznik papierowy Ciasto Z cytryny ścinamy cienką warstwę skórki (bez białej cześci) i przekładamy do rondelka.
ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY
masło, całość zagotowujemy.
WYJMUJEMY SKÓRKĘ Z
cytryny, dodajemy mąkę przesianą przez sitko, szczyptę soli i mieszając chwilę podgrzewamy masę (wysuszamy ciasto).
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
naczynia z niewielką ilością mąki na dnie, posypujemy je delikatnie mąką po wierzchu, studzimy.
FARSZ W ROZGRZANEJ
na patelni oliwie rozpuszczamy masło.
DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULKĘ
i po chwili drobno posiekany czosnek.
SMAŻYMY 1,5-2
minuty.
DODAJEMY MIĘSO, POSIEKANY
tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem.
SMAŻYMY CO CHWILĘ
mieszając, na koniec dodajemy pomidor pokrojony w drobną kostkę, smażymy minutę, studzimy.
PORTUGALSKI BESZAMEL MASŁO
rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty (nie brązowimy mąki).
CAŁY CZAS MIESZAJĄC
dodajemy mleko.
SOS ZDEJMUJEMY Z
ognia, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy ser starty na tarce o drobnych pczkach. STUDZIMY. BESZAMEL ŁĄCZYMY Z: farszem.
Z CIASTA FORMUJEMY
20 kuleczek, wałkujemy je na okrągłe placuszki.
ZA POMOCĄ PIERŚCIENIA
cukierniczego (można użyć szklanki o ostrej krawędzi) wykrawamy z ciasta okrągłe rissois.
NA KAŻDY NAKŁADAMY
farsz i sklejamy jak pierogi.
PANIERKA ROZTRZEPUJEMY JAJA,
doprawiamy solą i pieprzem.
KAŻDY PIEROŻEK OBTACZAMY
w jajku oraz tartej bułce.
SAŁATKA KAWAŁEK PAPIERU
pergaminowego nakładamy na patelnię (bez tłuszczu), na pergamin układamy plasterki szynki serrano, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy ciężkim naczyniem (drugą patelnią).
SMAŻYMY OKOŁO 4
minuty do uzyskania chrupkości.
ZDEJMUJEMY Z PATELNI,
studzimy.
DO ROZGRZANEJ NA
patelni oliwie dodajemy posiekany tymianek, cebulę pokrojoną w piórka i orzechy rozdrobnione w moździerzu.
SMAŻYMY 2-3
minuty.
DODAJEMY OCET, DOPRAWIAMY
solą oraz pieprzem.
PRZEKŁADAMY DO CZYSTEGO
naczynia i od razu dodajemy rukolę. MIESZAMY.
ROSSOIS SMAŻYMY WE
frytkownicy z olejem rozgrzanym do 170°C.
PO UZYSKANIU ZŁOTEGO
kolory wykładamy je na papierowy ręcznik.
NA TALERZU UKŁADAMY
sałatkę z rukoli, na wierzchu wykładamy rissois, dookoła kładziemy chipsy z szynki serrano.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4013,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1003,4 kcal
Tłuszcz
61,2 g
Węglowodany
77,5 g
Błonnik
5,6 g
Białko
39,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.

Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
Proste składniki – złożony smak! Makaron w prawdziwie włoskim stylu z serem i pieprzem według przepisu Karola zachwyci najbardziej wymagających wielbicieli tej wspaniałej kuchni. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crumble z serkiem mascarpone i malinami
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
Jeśli lubisz jajka, musisz spróbować ich w tej formie! Zapiekane w mięsie mielonym i podane z sosem tatarskim smakują wyśmienicie.

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Faszerowana indyczka
Indyczka w nowoczesnym wydaniu pachnie limonką i tymiankiem! Poznaj świąteczny przepis Darii.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.