psse-slupca.pl

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich • przepis • składniki • przygotowanie

Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich

Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 0,5 szt.
woda - 325 ml
cebula - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso mielone wieprzowe - 250 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
masło - 35 g
mleko - 300 ml
ser manchego, plastry - 50 g
jajko - 2 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 l
cebula czerwona - 4 szt.
ocet balsamiczny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
orzech włoski - 50 g
rukola - 50 g
sól - 1 szczypta
szynka serrano - 80 g
tymianek świeży - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MLEKO:
dobrze schłódź w lodówce.
2.PRZYGOTUJ SITKO TARKĘ:
wałek pierścień cukierniczy do wykrawania ciasta 2 kawałki papieru pergaminowego moźdźierz frytkownice ręcznik papierowy Ciasto Z cytryny ścinamy cienką warstwę skórki (bez białej cześci) i przekładamy do rondelka.
3.ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY:
masło, całość zagotowujemy.
4.WYJMUJEMY SKÓRKĘ Z:
cytryny, dodajemy mąkę przesianą przez sitko, szczyptę soli i mieszając chwilę podgrzewamy masę (wysuszamy ciasto).
5.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
naczynia z niewielką ilością mąki na dnie, posypujemy je delikatnie mąką po wierzchu, studzimy.
6.FARSZ W ROZGRZANEJ:
na patelni oliwie rozpuszczamy masło.
7.DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULKĘ:
i po chwili drobno posiekany czosnek.
8.SMAŻYMY 1,5-2:
minuty.
9.DODAJEMY MIĘSO, POSIEKANY:
tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem.
10.SMAŻYMY CO CHWILĘ:
mieszając, na koniec dodajemy pomidor pokrojony w drobną kostkę, smażymy minutę, studzimy.
11.PORTUGALSKI BESZAMEL MASŁO:
rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty (nie brązowimy mąki).
12.CAŁY CZAS MIESZAJĄC:
dodajemy mleko.
13.SOS ZDEJMUJEMY Z:
ognia, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy ser starty na tarce o drobnych pczkach. STUDZIMY. BESZAMEL ŁĄCZYMY Z: farszem.
14.Z CIASTA FORMUJEMY:
20 kuleczek, wałkujemy je na okrągłe placuszki.
15.ZA POMOCĄ PIERŚCIENIA:
cukierniczego (można użyć szklanki o ostrej krawędzi) wykrawamy z ciasta okrągłe rissois.
16.NA KAŻDY NAKŁADAMY:
farsz i sklejamy jak pierogi.
17.PANIERKA ROZTRZEPUJEMY JAJA,:
doprawiamy solą i pieprzem.
18.KAŻDY PIEROŻEK OBTACZAMY:
w jajku oraz tartej bułce.
19.SAŁATKA KAWAŁEK PAPIERU:
pergaminowego nakładamy na patelnię (bez tłuszczu), na pergamin układamy plasterki szynki serrano, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy ciężkim naczyniem (drugą patelnią).
20.SMAŻYMY OKOŁO 4:
minuty do uzyskania chrupkości.
21.ZDEJMUJEMY Z PATELNI,:
studzimy.
22.DO ROZGRZANEJ NA:
patelni oliwie dodajemy posiekany tymianek, cebulę pokrojoną w piórka i orzechy rozdrobnione w moździerzu.
23.SMAŻYMY 2-3:
minuty.
24.DODAJEMY OCET, DOPRAWIAMY:
solą oraz pieprzem.
25.PRZEKŁADAMY DO CZYSTEGO:
naczynia i od razu dodajemy rukolę. MIESZAMY.
26.ROSSOIS SMAŻYMY WE:
frytkownicy z olejem rozgrzanym do 170°C.
27.PO UZYSKANIU ZŁOTEGO:
kolory wykładamy je na papierowy ręcznik.
28.NA TALERZU UKŁADAMY:
sałatkę z rukoli, na wierzchu wykładamy rissois, dookoła kładziemy chipsy z szynki serrano.
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MLEKO

dobrze schłódź w lodówce.

2

PRZYGOTUJ SITKO TARKĘ

wałek pierścień cukierniczy do wykrawania ciasta 2 kawałki papieru pergaminowego moźdźierz frytkownice ręcznik papierowy Ciasto Z cytryny ścinamy cienką warstwę skórki (bez białej cześci) i przekładamy do rondelka.

3

ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY

masło, całość zagotowujemy.

4

WYJMUJEMY SKÓRKĘ Z

cytryny, dodajemy mąkę przesianą przez sitko, szczyptę soli i mieszając chwilę podgrzewamy masę (wysuszamy ciasto).

5

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

naczynia z niewielką ilością mąki na dnie, posypujemy je delikatnie mąką po wierzchu, studzimy.

6

FARSZ W ROZGRZANEJ

na patelni oliwie rozpuszczamy masło.

7

DODAJEMY POSIEKANĄ CEBULKĘ

i po chwili drobno posiekany czosnek.

8

SMAŻYMY 1,5-2

minuty.

9

DODAJEMY MIĘSO, POSIEKANY

tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem.

10

SMAŻYMY CO CHWILĘ

mieszając, na koniec dodajemy pomidor pokrojony w drobną kostkę, smażymy minutę, studzimy.

11

PORTUGALSKI BESZAMEL MASŁO

rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty (nie brązowimy mąki).

12

CAŁY CZAS MIESZAJĄC

dodajemy mleko.

13

SOS ZDEJMUJEMY Z

ognia, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy ser starty na tarce o drobnych pczkach. STUDZIMY. BESZAMEL ŁĄCZYMY Z: farszem.

14

Z CIASTA FORMUJEMY

20 kuleczek, wałkujemy je na okrągłe placuszki.

15

ZA POMOCĄ PIERŚCIENIA

cukierniczego (można użyć szklanki o ostrej krawędzi) wykrawamy z ciasta okrągłe rissois.

16

NA KAŻDY NAKŁADAMY

farsz i sklejamy jak pierogi.

17

PANIERKA ROZTRZEPUJEMY JAJA,

doprawiamy solą i pieprzem.

18

KAŻDY PIEROŻEK OBTACZAMY

w jajku oraz tartej bułce.

19

SAŁATKA KAWAŁEK PAPIERU

pergaminowego nakładamy na patelnię (bez tłuszczu), na pergamin układamy plasterki szynki serrano, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy ciężkim naczyniem (drugą patelnią).

20

SMAŻYMY OKOŁO 4

minuty do uzyskania chrupkości.

21

ZDEJMUJEMY Z PATELNI,

studzimy.

22

DO ROZGRZANEJ NA

patelni oliwie dodajemy posiekany tymianek, cebulę pokrojoną w piórka i orzechy rozdrobnione w moździerzu.

23

SMAŻYMY 2-3

minuty.

24

DODAJEMY OCET, DOPRAWIAMY

solą oraz pieprzem.

25

PRZEKŁADAMY DO CZYSTEGO

naczynia i od razu dodajemy rukolę. MIESZAMY.

26

ROSSOIS SMAŻYMY WE

frytkownicy z olejem rozgrzanym do 170°C.

27

PO UZYSKANIU ZŁOTEGO

kolory wykładamy je na papierowy ręcznik.

28

NA TALERZU UKŁADAMY

sałatkę z rukoli, na wierzchu wykładamy rissois, dookoła kładziemy chipsy z szynki serrano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4013,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1003,4 kcal

🥑

Tłuszcz

61,2 g

🌾

Węglowodany

77,5 g

🥬

Błonnik

5,6 g

💪

Białko

39,7 g

Podobne przepisy

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl