Zapiekanka wegańska ratatouille • przepis • składniki • przygotowanie
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy passatę pomidorową. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
KROIMY BAKŁAŻAN
Bakłażan kroimy w plastry o grubości około 3 mm. Obsypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Sok, który wydzieli się z bakłażana, zbieramy ręcznikiem papierowym.
KROIMY POZOSTAŁE WARZYWA
Resztę warzyw kroimy w jednakowej grubości plastry. Plastry warzyw układamy naprzemiennie na sosie pomidorowym.
DOPRAWIAMY DANIE
Całość skrapiamy oliwą, posypujemy suszoną bazylią i oprószamy solą i pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
PIECZEMY RATATOUILLE
Ratatouille wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, posypujemy całość orzeszkami piniowymi i pieczemy jeszcze 10-15 minut. Podajemy z listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
802,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
200,5 kcal
Tłuszcz
7,7 g
Węglowodany
29,0 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta ze szparagami i kozim serem
Pyszna tarta ze szparagami, kozim serem i idealnymi jajkami w koszulkach. Skuś się na ten prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na wyjątkowe śniadanie, brunch lub inny posiłek w ciągu dnia.

Panierowany camembert z migdałami i pistacjami
Najsłynniejszy francuski ser panierowany w orzechach, migdałach i korzennych ciastkach, podawany z orzeźwiającą sałatką.

Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
Aromatyczna, świeża, pełna ziół i różnorodnych smaków – sałatka z serem pavé, owocami i sosem na bazie octu balsamicznego sprawi, że zakochasz się w kuchni francuskiej! Wypróbuj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.

Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!

Bruschetta z pomidorami
Chrupiące pieczywo, oliwa z pierwszego tłoczenia i soczyste, świeże pomidory — brzmi jak pomysł na danie idealne, czyli bruschettę z pomidorami. Prostota i wyjątkowy smak tych

Tatar grzybowy z burratą
Wykwintne danie dla tych, którzy nie jedzą mięsa i nie tylko. Przygotuj ten pyszny tatar z bakłażana, brązowych pieczarek i boczniaków i ciesz się wyjątkowym smakiem.