psse-slupca.pl

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą

Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

anchois - 5 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
mozzarella - 150 g
pistacje - 100 g
oliwa z oliwek - 150 ml
spaghetti pełnoziarniste - 300 g
rukola - 100 g
grana padano - 70 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 50 g
kurki - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MAKARON WRZUCAMY:
do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. MAKARON GOTUJEMY AL: dente.
2.ODCEDZAMY, SKRAPIAMY OLIWĄ:
z oliwek. 100 G RUKOLI,: 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje.
3.DODAJEMY SOLIDNĄ PORCJĘ:
oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów.
4.WSZYSTKO RAZEM MIKSUJEMY:
na gładką masę. ODSTAWIAMY.
5.
KURKI BLANSZUJEMY.
6.1 ZĄBEK CZOSNKU:
kroimy w cienkie plastry.
7.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę.
8.DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ:
soli i mielonego białego pieprzu.
9.PODGRZANE KURKI I:
pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia.
10.NIEWIELKĄ ILOŚĆ OLIWY:
z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy.
11.NA PATELNIĘ WYKŁADAMY:
porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.
12.JAK PODAWAĆ SPAGHETTI:
wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami.
13.MOZZARELLĘ RWIEMY NA:
kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MAKARON WRZUCAMY

do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. MAKARON GOTUJEMY AL: dente.

2

ODCEDZAMY, SKRAPIAMY OLIWĄ

z oliwek. 100 G RUKOLI,: 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje.

3

DODAJEMY SOLIDNĄ PORCJĘ

oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów.

4

WSZYSTKO RAZEM MIKSUJEMY

na gładką masę. ODSTAWIAMY.

5

KURKI BLANSZUJEMY.

6

1 ZĄBEK CZOSNKU

kroimy w cienkie plastry.

7

NA PATELNIĘ WLEWAMY

niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę.

8

DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ

soli i mielonego białego pieprzu.

9

PODGRZANE KURKI I

pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia.

10

NIEWIELKĄ ILOŚĆ OLIWY

z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy.

11

NA PATELNIĘ WYKŁADAMY

porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.

12

JAK PODAWAĆ SPAGHETTI

wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami.

13

MOZZARELLĘ RWIEMY NA

kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2879,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

719,8 kcal

🥑

Tłuszcz

51 g

🌾

Węglowodany

41 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl