Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango • przepis • składniki • przygotowanie
Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
RYŻ KOKOSOWY GOTUJEMY
mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli.
DO MLEKA DODAJEMY
ryż i wiórki kokosowe.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
GOTUJEMY DO MOMENTU,
aż ryż się rozklei.
NA SAMYM KOŃCU
do ryżu dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
SOS Z MANGO
Za pomocą urządzenia do robienia kulek wycinamy 8 kulek z miąższu mango.
POZOSTAŁA CZĘŚĆ MANGO
kroimy w kostkę.
NA PATELNI KARMELIZUJEMY
cukier, do cukru dodajemy pokrojone w kostkę mango.
CUKIER Z MANGO
smażymy do miękkości, następnie dodajemy białe wino.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
miksujemy.
ZMIKSOWANE SKŁADNIKI PONOWNIE
przekładamy na patelnię i odparowujemy do konsystencji sosu.
SOS KOKOSOWY ZAGOTOWUJEMY
mleczko z sokiem z limonki i cukrem.
MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZRABIAMY
wodą.
DO GOTUJĄCEGO SIĘ
mleczka kokosowego wlewamy rozrobioną mączkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (tak jak w przypadku gotowania budyniu).
GDY SOS BĘDZIE
miał odpowiednią konsystencję, zestawiamy go z ognia.
UGOTOWANY RYŻ WKŁADAMY
do foremki lub okrągłego wycinaka o średnicy około 5-6 cm i formujemy kulki.
NA TALERZU UKŁADAMY
ryż (może być podawany na ciepło lub na zimno).
TALERZE DEKORUJEMY SOSEM
z mango, na ryż wylewamy sos kokosowy i układamy kulki wycięte z mango.
KOLEJNE KULKI MANGO
kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2182,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,5 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
77,3 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Zielona sałatka z brokułem
Tak zielono na talerzu, że aż chce się chrupać! Sałatka z brokułem to doskonały pomysł na sycące drugie śniadanie lub obiad. Spróbuj koniecznie!

Zupa z dyni i jabłek
Przygotuj zupę z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i jabłek w towarzystwie orientalnych przypraw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
W polskiej kuchni coraz częściej pojawiają się dania inspirowane różnymi zakątkami świata. Jednym przykładów na to ciekawe zjawisko jest sałatka makaronowa z dodatkiem suszonych pomidorów. Cudowne włoskie smaki i aromaty świetnie sprawdzają się w roli przekąski, jak i pełnowartościowego dania. Jak przygotować pyszną sałatkę makaronową? Poznaj nasz przepis!

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Sernik dyniowy
Pyszny i puszysty sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznego cynamonu, czyli idealne ciasto na jesień! Przygotuj ten przepis Pawła i zaskocz bliskich nowym smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.

Wegetariańskie maki sushi
Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.