psse-slupca.pl

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango • przepis • składniki • przygotowanie

Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Wyśmienity deser inspirowany smakami Azji! Ryż, mango i kokos gwarantują niezapomniane doznania. Musisz go spróbować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier wanilinowy - 1 paczka
mleko 3,2% - 300 ml
ryż długoziarnisty - 100 g
sól - 1 szczypta
wiórki kokosowe - 20 g
mango - 2 szt.
wino białe - 100 ml
cukier - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
mleczko kokosowe - 200 g
sok z limonki - 10 ml
woda - 0,1 l

Instrukcje przygotowania

1.RYŻ KOKOSOWY GOTUJEMY:
mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli.
2.DO MLEKA DODAJEMY:
ryż i wiórki kokosowe.
3.GOTUJEMY NA MAŁYM:
ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
4.GOTUJEMY DO MOMENTU,:
aż ryż się rozklei.
5.NA SAMYM KOŃCU:
do ryżu dodajemy cukier i cukier wanilinowy.
6.SOS Z MANGO:
Za pomocą urządzenia do robienia kulek wycinamy 8 kulek z miąższu mango.
7.POZOSTAŁA CZĘŚĆ MANGO:
kroimy w kostkę.
8.NA PATELNI KARMELIZUJEMY:
cukier, do cukru dodajemy pokrojone w kostkę mango.
9.CUKIER Z MANGO:
smażymy do miękkości, następnie dodajemy białe wino.
10.WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
miksujemy.
11.ZMIKSOWANE SKŁADNIKI PONOWNIE:
przekładamy na patelnię i odparowujemy do konsystencji sosu.
12.SOS KOKOSOWY ZAGOTOWUJEMY:
mleczko z sokiem z limonki i cukrem.
13.MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZRABIAMY:
wodą.
14.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
mleczka kokosowego wlewamy rozrobioną mączkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (tak jak w przypadku gotowania budyniu).
15.GDY SOS BĘDZIE:
miał odpowiednią konsystencję, zestawiamy go z ognia.
16.UGOTOWANY RYŻ WKŁADAMY:
do foremki lub okrągłego wycinaka o średnicy około 5-6 cm i formujemy kulki.
17.NA TALERZU UKŁADAMY:
ryż (może być podawany na ciepło lub na zimno).
18.TALERZE DEKORUJEMY SOSEM:
z mango, na ryż wylewamy sos kokosowy i układamy kulki wycięte z mango.
19.KOLEJNE KULKI MANGO:
kroimy w plastry i układamy na talerzu.
Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

RYŻ KOKOSOWY GOTUJEMY

mleko z mleczkiem kokosowym i szczyptą soli.

2

DO MLEKA DODAJEMY

ryż i wiórki kokosowe.

3

GOTUJEMY NA MAŁYM

ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

4

GOTUJEMY DO MOMENTU,

aż ryż się rozklei.

5

NA SAMYM KOŃCU

do ryżu dodajemy cukier i cukier wanilinowy.

6

SOS Z MANGO

Za pomocą urządzenia do robienia kulek wycinamy 8 kulek z miąższu mango.

7

POZOSTAŁA CZĘŚĆ MANGO

kroimy w kostkę.

8

NA PATELNI KARMELIZUJEMY

cukier, do cukru dodajemy pokrojone w kostkę mango.

9

CUKIER Z MANGO

smażymy do miękkości, następnie dodajemy białe wino.

10

WSZYSTKIE SKŁADNIKI

miksujemy.

11

ZMIKSOWANE SKŁADNIKI PONOWNIE

przekładamy na patelnię i odparowujemy do konsystencji sosu.

12

SOS KOKOSOWY ZAGOTOWUJEMY

mleczko z sokiem z limonki i cukrem.

13

MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZRABIAMY

wodą.

14

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

mleczka kokosowego wlewamy rozrobioną mączkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy (tak jak w przypadku gotowania budyniu).

15

GDY SOS BĘDZIE

miał odpowiednią konsystencję, zestawiamy go z ognia.

16

UGOTOWANY RYŻ WKŁADAMY

do foremki lub okrągłego wycinaka o średnicy około 5-6 cm i formujemy kulki.

17

NA TALERZU UKŁADAMY

ryż (może być podawany na ciepło lub na zimno).

18

TALERZE DEKORUJEMY SOSEM

z mango, na ryż wylewamy sos kokosowy i układamy kulki wycięte z mango.

19

KOLEJNE KULKI MANGO

kroimy w plastry i układamy na talerzu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2182,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

545,5 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

77,3 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl