psse-slupca.pl

Angielskie śniadanie — przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.

Angielskie śniadanie — przepis

Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek wędzony w plastrach - 6 szt.
frankfurterki wieprzowe - 4 szt.
jajko - 4 szt.
pieczarka - 100 g
chleb tostowy - 4 kromki
ziemniaki ugotowane - 80 g
kapusta biała - 60 g
kaszanka - 2 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
dżem z czerwonych owoców - 60 g
pieprz czarny - 1 g
herbata earl grey - 1 szt.
sok pomarańczowy - 1 szkl
fasola biała z puszki - 200 g
pomidory krojone z puszki - 200 g
cebula - 0,5 szt.
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
masło - 15 g
olej - 15 ml
sól - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Cebulę obierz, a następnie pokrój ją drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i podsmaż na złoty kolor.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Fasolę odcedź i przepłucz na sicie, a następnie dodaj na patelnię. Wymieszaj. Po 2-3 minutach dodaj także pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Wymieszaj i podsmażaj, aż pomidory lekko zredukują swoją objętość. Całość powinna trwać nie więcej niż 8 minut. Ułóż na talerzach, a patelnię umyj i osusz.
3.SMAŻYMY BOCZEK:
Usmaż plastry bekonu lub boczku na suchej patelni. Ułóż na talerzu.
4.SMAŻYMY KAPUSTĘ Z ZIEMNIAKAMI:
Kapustę umyj, a potem pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki rozgnieć widelcem. Dodaj ¼ łyżeczki soli i wymieszaj. Oba składniki podsmaż na patelni na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Ułóż na talerzu.
5.SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Na pozostałym na patelni tłuszczu usmaż jajka, umyte pieczarki, wybrane kiełbaski, kaszankę oraz umyte, przekrojone na pół pomidory. Posyp wszystko solą oraz pieprzem. Ułóż na talerzach.
6.ROBIMY TOSTY:
Chleb tostowy wrzuć do tostera albo podsmaż na maśle na patelni. Gorące tosty ułóż na talerzach.
7.PODAJEMY ŚNIADANIE:
Przełóż dżem do ozdobnego naczynia i połóż obok tostów. Całość podawaj z kubkiem angielskiej herbaty (najlepiej Earl Grey) i sokiem pomarańczowym.
Angielskie śniadanie — przepis

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę obierz, a następnie pokrój ją drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i podsmaż na złoty kolor.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Fasolę odcedź i przepłucz na sicie, a następnie dodaj na patelnię. Wymieszaj. Po 2-3 minutach dodaj także pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem i estragonem. Wymieszaj i podsmażaj, aż pomidory lekko zredukują swoją objętość. Całość powinna trwać nie więcej niż 8 minut. Ułóż na talerzach, a patelnię umyj i osusz.

3

SMAŻYMY BOCZEK

Usmaż plastry bekonu lub boczku na suchej patelni. Ułóż na talerzu.

4

SMAŻYMY KAPUSTĘ Z ZIEMNIAKAMI

Kapustę umyj, a potem pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki rozgnieć widelcem. Dodaj ¼ łyżeczki soli i wymieszaj. Oba składniki podsmaż na patelni na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Ułóż na talerzu.

5

SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Na pozostałym na patelni tłuszczu usmaż jajka, umyte pieczarki, wybrane kiełbaski, kaszankę oraz umyte, przekrojone na pół pomidory. Posyp wszystko solą oraz pieprzem. Ułóż na talerzach.

6

ROBIMY TOSTY

Chleb tostowy wrzuć do tostera albo podsmaż na maśle na patelni. Gorące tosty ułóż na talerzach.

7

PODAJEMY ŚNIADANIE

Przełóż dżem do ozdobnego naczynia i połóż obok tostów. Całość podawaj z kubkiem angielskiej herbaty (najlepiej Earl Grey) i sokiem pomarańczowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3752,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1876,3 kcal

🥑

Tłuszcz

109,9 g

🌾

Węglowodany

141,2 g

🥬

Błonnik

16,4 g

💪

Białko

82,2 g

Podobne przepisy