psse-slupca.pl

Sernik z kajmakiem i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie

Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Sernik z kajmakiem i migdałami

Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

skórka cytryny tarta - 1 łyżeczka
wanilia - 6 g
budyń waniliowy - 40 g
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
cukier puder - 50 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 1 szt.
masło - 100 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 200 g
migdały, słupki - 50 g
śmietana 30% - 70 g
Kajmak - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.Przygotowujemy kruchy spód:
Na deskę przesiewamy mąkę. Dodajemy masło, siekamy. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wanilinowy. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i ponownie siekamy do połączenia składników. Całość zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
2.Ciasto kroimy w kostkę:
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po schłodzeniu ciasto kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Kostki ciasta wysypujemy na dno formy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 15 minut. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160°C.
3.Przygotowujemy masę serową:
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż. Nasionka dodajemy do żółtek, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas mieszając. Dorzucamy otartą skórkę z cytryny oraz budyń waniliowy – mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
4.Łączymy masę serową z białkami:
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na przestudzony spód nakładamy masę serową. Pieczemy w 160°C przez około 1 godzinę. Po upłynięciu czasu wyłączamy piekarnik, obkrawamy sernik dookoła formy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
5.Przygotowujemy masę kajmakową z migdałami:
Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy kajmak. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy uprażone migdały, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Sernik z kajmakiem i migdałami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotowujemy kruchy spód

Na deskę przesiewamy mąkę. Dodajemy masło, siekamy. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wanilinowy. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i ponownie siekamy do połączenia składników. Całość zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

2

Ciasto kroimy w kostkę

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po schłodzeniu ciasto kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Kostki ciasta wysypujemy na dno formy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 15 minut. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160°C.

3

Przygotowujemy masę serową

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż. Nasionka dodajemy do żółtek, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas mieszając. Dorzucamy otartą skórkę z cytryny oraz budyń waniliowy – mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

4

Łączymy masę serową z białkami

Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na przestudzony spód nakładamy masę serową. Pieczemy w 160°C przez około 1 godzinę. Po upłynięciu czasu wyłączamy piekarnik, obkrawamy sernik dookoła formy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

5

Przygotowujemy masę kajmakową z migdałami

Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy kajmak. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy uprażone migdały, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4593,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

287,1 kcal

🥑

Tłuszcz

18,2 g

🌾

Węglowodany

26 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy