Sernik z kajmakiem i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotowujemy kruchy spód
Na deskę przesiewamy mąkę. Dodajemy masło, siekamy. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sól oraz cukier wanilinowy. Siekamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i ponownie siekamy do połączenia składników. Całość zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto kroimy w kostkę
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po schłodzeniu ciasto kroimy w kostkę o wielkości 1 x 1 cm. Kostki ciasta wysypujemy na dno formy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez około 15 minut. Upieczony spód wyciągamy z piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160°C.
Przygotowujemy masę serową
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Laski wanilii rozkrawamy wzdłuż. Nasionka dodajemy do żółtek, mieszamy. Dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy twaróg, cały czas mieszając. Dorzucamy otartą skórkę z cytryny oraz budyń waniliowy – mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Łączymy masę serową z białkami
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na przestudzony spód nakładamy masę serową. Pieczemy w 160°C przez około 1 godzinę. Po upłynięciu czasu wyłączamy piekarnik, obkrawamy sernik dookoła formy i studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przygotowujemy masę kajmakową z migdałami
Na patelnię wylewamy śmietankę, dodajemy kajmak. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy uprażone migdały, chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4593,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
287,1 kcal
Tłuszcz
18,2 g
Węglowodany
26 g
Błonnik
5,1 g
Białko
5,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik z musztardą pieczony w rękawie
Przepis na delikatne i smaczne mięso królika – idealny przepis w menu dla dzieci!

Jajka po benedyktyńsku
Jajka na pieczonym toście z szynką i sosem z żółtek to doskonały przepis na pyszne śniadanie.

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
Pyszne ciasto drożdżowe zwinięte w charakterystyczne ślimaki, wypełnione masą marcepanową. Musisz je skosztować!

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

Tarta czekoladowo-malinowa
Słodka czekolada zestawiona z lekko kwaskowatym musem malinowym – wypróbuj przepis mistrza cukiernictwa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Dacquoise kakaowo-orzechowe
Deser obowiązkowy dla amatorów ciasteczek bezowych! W połączeniu ze słodkim kremem i orzechami smakuje doskonale!

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!