psse-slupca.pl

Puszysty sernik na cieście marchewkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Puszysty sernik na cieście marchewkowym

Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 100 g
marchew - 2 szt.
olej rzepakowy - 70 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
przyprawa do piernika - 0,5 łyżeczki
cukier - 150 g
jajko - 3 szt.
mąka ziemniaczana - 70 g
cukier wanilinowy - 3 łyżeczki
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
cukier puder - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
twaróg sernikowy mielony - 300 g
śmietana 30% - 200 ml
masło - 15 g
mąka pszenna - 2 łyżki
orzech laskowy - 30 g
orzech włoski - 30 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD:
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Mąkę łączymy w miseczce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszamy i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy olej i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ:
Twaróg przekładamy do miski i mieszamy za pomocą rózgi. Cukier łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Mieszamy i dodajemy do masy serowej. Pojedynczo dodajemy jajka i za każdym razem mieszamy masę. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
3.PIECZEMY SERNIK:
Masę serową przekładamy stopniowo na surowy spód. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy ciasto przez kolejne 30-35 minut.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy krem. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Krem odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.
5.DEKORUJEMY SERNIK:
Wystudzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc ozdobne rożki na całej powierzchni sernika.
Puszysty sernik na cieście marchewkowym

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Mąkę łączymy w miseczce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszamy i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy olej i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Twaróg przekładamy do miski i mieszamy za pomocą rózgi. Cukier łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Mieszamy i dodajemy do masy serowej. Pojedynczo dodajemy jajka i za każdym razem mieszamy masę. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.

3

PIECZEMY SERNIK

Masę serową przekładamy stopniowo na surowy spód. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy ciasto przez kolejne 30-35 minut.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy krem. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Krem odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.

5

DEKORUJEMY SERNIK

Wystudzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc ozdobne rożki na całej powierzchni sernika.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4588,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

573,6 kcal

🥑

Tłuszcz

27,0 g

🌾

Węglowodany

62,8 g

🥬

Błonnik

22,0 g

💪

Białko

22,0 g

Podobne przepisy

Puszysty sernik na cieście marchewkowym - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl