psse-slupca.pl

Kotlety mielone z purée • przepis • składniki • przygotowanie

Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!

Kotlety mielone z purée

Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
kasza jęczmienna - 50 g
mięso mielone wieprzowe - 500 g
smalec - 1 łyżka
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
seler - 300 g
limonka - 1 szt.
masło - 100 g
mleko - 250 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
woda - 0,5 l
ziemniak - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Prażymy na wolnym ogniu, aż nabierze ciemniejszego koloru i stanie się chrupiąca. Następnie cebulę odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
2.SMAŻYMY KOTLETY:
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przestudzoną cebulę i ugotowaną kaszę. Jajko rozmącamy w osobnej misce i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie zagniatamy. Mięso dzielimy na porcje i formujemy kotleciki na zwilżonej wodą desce. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
3.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, następnie odcedzamy. Do warzyw dodajemy masło pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Warzywa blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli purée jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej masła.
Kotlety mielone z purée

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Prażymy na wolnym ogniu, aż nabierze ciemniejszego koloru i stanie się chrupiąca. Następnie cebulę odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

2

SMAŻYMY KOTLETY

Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przestudzoną cebulę i ugotowaną kaszę. Jajko rozmącamy w osobnej misce i dodajemy do mięsa. Całość dokładnie zagniatamy. Mięso dzielimy na porcje i formujemy kotleciki na zwilżonej wodą desce. Na patelni rozgrzewamy smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

3

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Seler oraz ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, następnie odcedzamy. Do warzyw dodajemy masło pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki. Warzywa blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli purée jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej masła.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2536,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

634,2 kcal

🥑

Tłuszcz

45,5 g

🌾

Węglowodany

26,3 g

🥬

Błonnik

30,7 g

💪

Białko

30,7 g

Podobne przepisy