psse-slupca.pl

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie

Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą

Tuńczyk w zupełnie nowej odsłonie – w postaci sycących wytrawnych muffinów z dodatkiem kukurydzy, sera i pietruszki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
kukurydza konserwowa - 150 g
mąka pszenna - 200 g
mleko - 100 ml
natka pietruszki - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
tuńczyk w sosie własnym - 150 g
ser gouda - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE DO JEDNEJ:
miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sól (ok. 1 ŁYŻECZKI), PIEPRZ: oraz proszek do pieczenia.
2.DO DRUGIEJ WBIJAMY:
jajka, mieszamy je widelcem, dodajemy pozostałe składniki mokre: mleko, olej słonecznikowy.
3.ŁĄCZYMY ZE SOBĄ:
składniki mokre i suche, a następnie dodajemy resztę składników: odsączoną kukurydzę i tuńczyka (delikatnie podzielonego widelcem n a mniejsze kawałki) oraz pokrojony w kostkę ser żółty i natkę pietruszki.
4.
MIESZAMY DELIKATNIE.
5.CIASTEM WYPEŁNIAMY FOREMKI:
do muffinek do 3/4 ich wysokości.
6.NAJLEPIEJ FOREMKI WYŁOŻYĆ:
papilotkami (papierowymi foremkami do muffinek).
7.FOREMKI Z CIASTEM:
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 - 20 minut (sprawdzamy patyczkiem).
Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE DO JEDNEJ

miski wsypujemy składniki suche: mąkę, sól (ok. 1 ŁYŻECZKI), PIEPRZ: oraz proszek do pieczenia.

2

DO DRUGIEJ WBIJAMY

jajka, mieszamy je widelcem, dodajemy pozostałe składniki mokre: mleko, olej słonecznikowy.

3

ŁĄCZYMY ZE SOBĄ

składniki mokre i suche, a następnie dodajemy resztę składników: odsączoną kukurydzę i tuńczyka (delikatnie podzielonego widelcem n a mniejsze kawałki) oraz pokrojony w kostkę ser żółty i natkę pietruszki.

4

MIESZAMY DELIKATNIE.

5

CIASTEM WYPEŁNIAMY FOREMKI

do muffinek do 3/4 ich wysokości.

6

NAJLEPIEJ FOREMKI WYŁOŻYĆ

papilotkami (papierowymi foremkami do muffinek).

7

FOREMKI Z CIASTEM

wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 - 20 minut (sprawdzamy patyczkiem).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2268 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

567 kcal

🥑

Tłuszcz

33,2 g

🌾

Węglowodany

44,4 g

🥬

Błonnik

24,1 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy