psse-slupca.pl

Ciasto na maślance • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.

Ciasto na maślance

Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 40
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
jabłko czerwone - 1,5 kg
maślanka - 250 g
mąka pszenna typ 450 - 350 g
olej - 100 g
rabarbar - 200 g
cukier trzcinowy - 1 szczypta
cukier - 60 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 70 g
mąka pszenna - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO MĄKĘ Z:
proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
2.DO MĄKI DODAJEMY:
cukier, cukier wanilinowy, jajka, maślankę oraz olej.
3.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy ze sobą.
4.TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ:
wykładamy na blachę (45 x 35 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
5.RABARBAR I JABŁKA:
pokrojone w drobną kostkę rozsypujemy na wierzchu ciasta.
6.KRUSZONKA WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
wrzucamy do miski, robimy kruszonkę.
7.WIERZCH CIASTA POSYPUJEMY:
kruszonką oraz cukrem trzcinowym.
8.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
200°C przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Ciasto na maślance

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 40

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO MĄKĘ Z

proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.

2

DO MĄKI DODAJEMY

cukier, cukier wanilinowy, jajka, maślankę oraz olej.

3

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy ze sobą.

4

TAK PRZYGOTOWANĄ MASĘ

wykładamy na blachę (45 x 35 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.

5

RABARBAR I JABŁKA

pokrojone w drobną kostkę rozsypujemy na wierzchu ciasta.

6

KRUSZONKA WSZYSTKIE SKŁADNIKI

wrzucamy do miski, robimy kruszonkę.

7

WIERZCH CIASTA POSYPUJEMY

kruszonką oraz cukrem trzcinowym.

8

PIECZEMY W TEMPERATURZE

200°C przez 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4344 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

108,6 kcal

🥑

Tłuszcz

4,6 g

🌾

Węglowodany

15,8 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

1,7 g

Podobne przepisy

Ciasto na maślance - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl