Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
100 ml śmietanki łączymy w miseczce z żelatyną. Mieszamy i odstawiamy, by żelatyna napęczniała.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
300 ml mocno schłodzonej śmietanki ubijamy w naczyniu robota.
SCHŁADZAMY SERNIK
Gotową masę przekładamy do tortownicy na schłodzony spód. Wyrównujemy z wierzchu i delikatnie uderzamy tortownicą o blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza. Sernik wkładamy do lodówki do zestalenia na minimum 1 godzinę.
DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK
Sernik wyjmujemy z formy. Z wierzchu smarujemy kajmakiem lub masą krówkową. Dekorujemy orzechami pekan i orzeszkami ziemnymi. Wkładamy do lodówki na ok. 20 minut, by całość stężała.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6309,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
525,8 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
24,7 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z batatów
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!

Burger z chili i chutney z cebuli
Z cebuli możesz przygotować gęstą konfiturę, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do ostrych, mięsnych burgerów! To danie w sam raz na spotkanie przy grillu!

Pieguski
Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Śledź marynowany po mazursku
Karol Okrasa sięga do korzeni kuchni polskiej. Sprawdź, jak przygotować doskonałe śledzie w staropolskim stylu.

Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
Oryginalny pomysł na sałatkę łączącą w sobie bogactwo smaku orzechów, fety, słodkiej żurawiny i kremu balsamicznego.

Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
Takiego karpia możesz podać nie tylko od święta! Skąpany w domowym sosie teriyaki z dodatkiem chrupiących warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad!