psse-slupca.pl

Ogórki małosolne • przepis • składniki • przygotowanie

Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!

Ogórki małosolne

Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ogórek gruntowy - 2 kg
ząbek czosnku - 4 szt.
świeży koperek - 20 g
chrzan - 5 szt.
liście porzeczki - 10 g
gorczyca - 2 łyżki
sól - 7 łyżek
woda - 0,1 l

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY OGÓRKI:
Ogórki zalewamy zimną wodą w misce. Osobno do przegotowanej, lekko przestudzonej wody dodajemy gorczycę i sól.
2.UKŁADAMY SKŁADNIKI W KAMIONCE:
Na dnie kamionki układamy koper, dodajemy pokrojony w cząstki korzeń chrzanu, połówki czosnku i liście porzeczki.
Ogórki małosolne

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY OGÓRKI

Ogórki zalewamy zimną wodą w misce. Osobno do przegotowanej, lekko przestudzonej wody dodajemy gorczycę i sól.

2

UKŁADAMY SKŁADNIKI W KAMIONCE

Na dnie kamionki układamy koper, dodajemy pokrojony w cząstki korzeń chrzanu, połówki czosnku i liście porzeczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

447 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

55,9 kcal

🥑

Tłuszcz

1,3 g

🌾

Węglowodany

11,1 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy