psse-slupca.pl

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego

Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
olej - 3 łyżki
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
makaron sojowy - 100 g
kolendra świeża - 2 g
limonka - 0,5 szt.
sos tabasco - 1 łyżeczka
przyprawa chińska 5 smaków - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 350 g
kiełki soi - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KLOPSIKI:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Oba składniki zagniatamy z mięsem mielonym, przyprawą 5 smaków i solą. Formujemy małe klopsiki. Podsmażamy na dużej patelni na gorącym oleju z wszystkich stron przez ok. 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
Makaron sojowy przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 5 minut do spęcznienia. Kiełki myjemy, osączamy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 1 minutę. Odlewamy wrzątek i osączamy kiełki z wody. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU:
Czosnek obieramy i siekamy. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonki, sosem chili i sosem sojowym.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Makaron osączamy z wody i przecinamy na mniejsze kawałki nożyczkami. Mieszamy z kiełkami, papryką i dressingiem. Umieszczamy na talerzu lub w miseczkach. Klopsiki z mięsa mielonego osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na makaron. Podajemy posypane listkami kolendry.
Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KLOPSIKI

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Oba składniki zagniatamy z mięsem mielonym, przyprawą 5 smaków i solą. Formujemy małe klopsiki. Podsmażamy na dużej patelni na gorącym oleju z wszystkich stron przez ok. 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Makaron sojowy przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 5 minut do spęcznienia. Kiełki myjemy, osączamy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 1 minutę. Odlewamy wrzątek i osączamy kiełki z wody. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DRESSINGU

Czosnek obieramy i siekamy. Mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonki, sosem chili i sosem sojowym.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Makaron osączamy z wody i przecinamy na mniejsze kawałki nożyczkami. Mieszamy z kiełkami, papryką i dressingiem. Umieszczamy na talerzu lub w miseczkach. Klopsiki z mięsa mielonego osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i przekładamy na makaron. Podajemy posypane listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1577,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

394,3 kcal

🥑

Tłuszcz

23 g

🌾

Węglowodany

31,5 g

🥬

Błonnik

18,4 g

💪

Białko

18,4 g

Podobne przepisy