psse-slupca.pl

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią • przepis • składniki • przygotowanie

Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią

Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz cayenne - 1 szczypta
pstrąg, filet - 600 g
cukier - 1 łyżeczka
kminek cały - 1 łyżka
marchew - 600 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
wino białe - 125 ml
cytryna - 0,5 szt.
świeży koperek - 12,5 g
masło - 50 g
szalotka - 1 szt.
śmietana 30% - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
ręcznik papierowy Marchew karmelizowana Odkrawamy piętki z jednej szalotki, obieramy, kroimy w piórka.
2.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
lub w rondlu rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, smażymy szalotkę aż do zeszklenia, dodajemy niewielką ilość soli.
3.MARCHEW KROIMY W:
plastry, dodajemy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem i dolewamy wodę do połowy poziomu zawartości.
4.KMINEK ROZDRABNIAMY W:
moździerzu.
5.NA PATELNIĘ DODAJEMY:
100 g masła, mniej więcej 1 łyżeczkę cukru i rozdrobniony kminek. MIESZAMY.
6.CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ:
z dziurką na ujście pary i podduszamy przez mniej więcej 6-7 minut (marchew musi być miękka), odparowując płyn.
7.OD CZASU DO:
czasu mieszamy.
8.SOS DRUGĄ SZALOTKĘ:
kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do czystego garnka, następnie dodajemy białe wino i sok z 1/2 cytryny.
9.GOTUJEMY, AŻ 3/4:
płynu odparuje.
10.
DODAJEMY ŚMIETANĘ.
11.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
12.
CHWILĘ GOTUJEMY.
13.ZDEJMUJEMY Z:
ognia. 50 G ZIMNEGO: masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy partiami do sosu z szalotki.
14.CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA:
pomocą trzepaczki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
15.PSTRĄG ŁOSOSIOWY PATELNIĘ:
grillową natłuszczamy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. PODGRZEWAMY.
16.FILET Z PSTRĄGA:
oczyszczamy z łusek, pozbawaimy skóry i dzielimy na 4 części, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
17.DODATKOWO Z JEDNEJ:
strony doprawiamy pieprzem Cayenne, a następnie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy przez mniej więcej 1 minutę z każdej strony.
18.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy marchewki, na marchewkach kładziemy pstrąga.
19.CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM:
z szalotki i przystrajamy gałązkami koperku.
Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

ręcznik papierowy Marchew karmelizowana Odkrawamy piętki z jednej szalotki, obieramy, kroimy w piórka.

2

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

lub w rondlu rozgrzewamy jedną łyżkę oliwy z oliwek, smażymy szalotkę aż do zeszklenia, dodajemy niewielką ilość soli.

3

MARCHEW KROIMY W

plastry, dodajemy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem i dolewamy wodę do połowy poziomu zawartości.

4

KMINEK ROZDRABNIAMY W

moździerzu.

5

NA PATELNIĘ DODAJEMY

100 g masła, mniej więcej 1 łyżeczkę cukru i rozdrobniony kminek. MIESZAMY.

6

CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY PRZYKRYWKĄ

z dziurką na ujście pary i podduszamy przez mniej więcej 6-7 minut (marchew musi być miękka), odparowując płyn.

7

OD CZASU DO

czasu mieszamy.

8

SOS DRUGĄ SZALOTKĘ

kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do czystego garnka, następnie dodajemy białe wino i sok z 1/2 cytryny.

9

GOTUJEMY, AŻ 3/4

płynu odparuje.

10

DODAJEMY ŚMIETANĘ.

11

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

12

CHWILĘ GOTUJEMY.

13

ZDEJMUJEMY Z

ognia. 50 G ZIMNEGO: masła kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy partiami do sosu z szalotki.

14

CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA

pomocą trzepaczki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

15

PSTRĄG ŁOSOSIOWY PATELNIĘ

grillową natłuszczamy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego. PODGRZEWAMY.

16

FILET Z PSTRĄGA

oczyszczamy z łusek, pozbawaimy skóry i dzielimy na 4 części, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

17

DODATKOWO Z JEDNEJ

strony doprawiamy pieprzem Cayenne, a następnie kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i smażymy przez mniej więcej 1 minutę z każdej strony.

18

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy marchewki, na marchewkach kładziemy pstrąga.

19

CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM

z szalotki i przystrajamy gałązkami koperku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2787,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

696,8 kcal

🥑

Tłuszcz

52,5 g

🌾

Węglowodany

22,7 g

🥬

Błonnik

31,1 g

💪

Białko

31,1 g

Podobne przepisy