psse-slupca.pl

Gulasz z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Gulasz z kurczaka z papryką to wyśmienite danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Ta prosta, a zarazem wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś naprawdę pysznego!

Gulasz z kurczaka

Gulasz z kurczaka z papryką to wyśmienite danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Ta prosta, a zarazem wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś naprawdę pysznego!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 500 g
bulion drobiowy - 200 ml
passata pomidorowa - 300 ml
papryka żółta - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
masło - 15 g
olej - 15 ml
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 0,3 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
szczypiorek - 0,3 pęczka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Marchew myjemy i także obieramy, a potem kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
2.SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK:
W garnku rozgrzewamy olej i masło. Smażymy cebulę, a gdy zrobi się szklista, dodajemy także czosnek.
3.DODAJEMY KURCZAKA:
Piersi starannie myjemy i suszymy, a potem pozbawiamy je wszystkich ścięgien i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę.
4.PRZYPRAWIAMY KURCZAKA:
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką.
5.DODAJEMY PAPRYKĘ I MARCHEW:
Do podsmażonego kurczaka dodajemy paprykę i marchew. Mieszamy i smażymy, aż warzywa delikatnie zmiękną i się zarumienią.
6.DODAJEMY BULION:
Wlewamy do garnka bulion i mieszamy wszystko. Gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut.
7.DODAJEMY PASSATĘ:
Do garnka dodajemy passatę i wszystko ze sobą mieszamy. Gotujemy przez 5-6 minut. Po upływie wyznaczonego czasu gulasz jest gotowy do spożycia. Wystarczy tylko posiekać szczypiorek i posypać nim gulasz.
Gulasz z kurczaka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Marchew myjemy i także obieramy, a potem kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

2

SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

W garnku rozgrzewamy olej i masło. Smażymy cebulę, a gdy zrobi się szklista, dodajemy także czosnek.

3

DODAJEMY KURCZAKA

Piersi starannie myjemy i suszymy, a potem pozbawiamy je wszystkich ścięgien i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę.

4

PRZYPRAWIAMY KURCZAKA

Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką.

5

DODAJEMY PAPRYKĘ I MARCHEW

Do podsmażonego kurczaka dodajemy paprykę i marchew. Mieszamy i smażymy, aż warzywa delikatnie zmiękną i się zarumienią.

6

DODAJEMY BULION

Wlewamy do garnka bulion i mieszamy wszystko. Gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut.

7

DODAJEMY PASSATĘ

Do garnka dodajemy passatę i wszystko ze sobą mieszamy. Gotujemy przez 5-6 minut. Po upływie wyznaczonego czasu gulasz jest gotowy do spożycia. Wystarczy tylko posiekać szczypiorek i posypać nim gulasz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1117,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

279,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,4 g

🌾

Węglowodany

18,6 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

31 g

Podobne przepisy

Gulasz z kurczaka - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl