psse-slupca.pl

Risotto ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Risotto ze szparagami

Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 2 łyżki
nasiona słonecznika - 40 g
oregano świeże - 1 łyżka
pomarańcza - 1 szt.
ser pecorino - 50 g
radicchio - 1 szt.
cebula - 2 szt.
marchew - 2 szt.
seler naciowy - 200 g
sól - 1 łyżeczka
szparagi zielone - 250 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 50 g
ser mascarpone - 1 łyżka
szalotka - 1 szt.
wino białe - 100 ml
ryż do risotto - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION:
Do garnka wlewamy 1½ l wody i wrzucamy obraną marchewkę, cebulę pozbawioną skórki, łodygi selera naciowego i 1 łyżeczkę soli. Dorzucamy pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie wyciągamy je z bulionu.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA I RYŻ:
Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Podsmażamy, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się mlecznobiałe.
3.REDUKUJEMY WINO:
Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Następnie dolewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny w takiej ilości, by przykrył powierzchnię ryżu. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
4.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Sałatę radicchio myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na płaskim talerzu. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Mieszamy ocet, miód, oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy pestki słonecznika oraz starty na płatki ser pecorino. Dekorujemy porwanymi na kawałki listkami oregano.
Risotto ze szparagami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION

Do garnka wlewamy 1½ l wody i wrzucamy obraną marchewkę, cebulę pozbawioną skórki, łodygi selera naciowego i 1 łyżeczkę soli. Dorzucamy pozbawione zdrewniałych końcówek szparagi. Warzywa gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Następnie wyciągamy je z bulionu.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA I RYŻ

Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę i dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli, wsypujemy ryż. Podsmażamy, cały czas mieszając, aż ziarenka ryżu zrobią się mlecznobiałe.

3

REDUKUJEMY WINO

Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje. Następnie dolewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny w takiej ilości, by przykrył powierzchnię ryżu. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

4

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Sałatę radicchio myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy na płaskim talerzu. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Mieszamy ocet, miód, oliwę. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Dodajemy pestki słonecznika oraz starty na płatki ser pecorino. Dekorujemy porwanymi na kawałki listkami oregano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2381,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

595,4 kcal

🥑

Tłuszcz

24,1 g

🌾

Węglowodany

75,3 g

🥬

Błonnik

17,6 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy