Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Mięso kurczaka doprawiamy 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy kurczaka z obu stron, aż nabierze złotego koloru, przez ok. 8-10 minut. Gotowe mięso przekładamy skórą do góry do naczynia żaroodpornego.
PODSMAŻAMY CZOSNEK
Czosnek siekamy. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, dodajemy masło i czosnek. Składniki podsmażamy na niewielkim ogniu, aż zaczną pachnieć.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy wino i bulion, doprowadzamy je do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy groszek i całość dokładnie mieszamy.
PIECZEMY KURCZAKA W SOSIE
Kurczaka zalewamy sosem. Danie pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
PIECZEMY ZIEMNIACZKI
W czasie, gdy kurczak się piecze, ugotowane ziemniaczki obtaczamy w pozostałych oregano, soli i pieprzu. Następnie dodajemy ziemniaczki do kurczaka na ostatnie 5-8 minut pieczenia.
PODAJEMY DANIE
Gotowe danie skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy drobno posiekaną pietruszką. Kurczaka z ziemniaczkami podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2630,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
657,6 kcal
Tłuszcz
33,9 g
Węglowodany
23,1 g
Błonnik
0,7 g
Białko
43,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pizza xxl
Idealne ciasto, delikatna mozzarella, złocisty ser gouda, świeża cukinia, pachnąca bazylia... Taka powinna być pizza!

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Babka z herbatą matcha
Jak Wielkanoc, to babka! Jednak tym razem Paweł przygotował dla Was przepis na nietypową babkę, bo z dodatkiem herbaty matcha. Spróbujcie tego połączenia!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!