psse-slupca.pl

Zapiekanka z ndują, pomidorkami i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiąca i pyszna zapiekanka z dodatkiem lekko pikantnej nduji do smarowania. To inspirowane włoskimi smakami danie, które dzięki świeżym pomidorkom i oliwkom zyskuje na smaku i kolorze.

Zapiekanka z ndują, pomidorkami i oliwkami

Chrupiąca i pyszna zapiekanka z dodatkiem lekko pikantnej nduji do smarowania. To inspirowane włoskimi smakami danie, które dzięki świeżym pomidorkom i oliwkom zyskuje na smaku i kolorze.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bagietka - 0,5 szt.
Nduja do smarowania - 4 łyżki
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
oliwki czarne - 10 szt.
bazylia świeża - 4 liście
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY BAGIETKĘ:
Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół i każdą połówkę smarujemy ndują. Tak przygotowaną bagietkę przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
2.KROIMY DODATKI:
Pomidorki i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Bazylię bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miseczki, dolewamy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem.
3.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Na jeszcze ciepłą, chrupiącą bagietkę nakładamy pokrojone dodatki. Danie podajemy od razu.
Zapiekanka z ndują, pomidorkami i oliwkami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY BAGIETKĘ

Bagietkę przekrawamy wzdłuż na pół i każdą połówkę smarujemy ndują. Tak przygotowaną bagietkę przekładamy na blachę do pieczenia i zapiekamy przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

2

KROIMY DODATKI

Pomidorki i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Bazylię bardzo drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miseczki, dolewamy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem.

3

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Na jeszcze ciepłą, chrupiącą bagietkę nakładamy pokrojone dodatki. Danie podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

414,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

207,3 kcal

🥑

Tłuszcz

11,4 g

🌾

Węglowodany

23,4 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy