psse-slupca.pl

Sałatka z jabłkiem i granatem • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Sałatka z jabłkiem i granatem

Lekka i orzeźwiająca sałatka, którą przygotujesz w 20 minut! Jabłko, granat, pyszny sos winegret i aromatyczny ser sałatkowy – to idealne połączenie, któremu się nie oprzesz.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko czerwone - 1 szt.
orzech pekan - 70 g
mix sałat - 140 g
ser feta - 80 g
musztarda dijon - 1 łyżeczka
granat - 180 g
ocet jabłkowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 110 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET:
Wszystkie składniki sosu umieszczamy w mikserze. Miksujemy do momentu, aż sos będzie gładki.
2.SIEKAMY ORZECHY I KROIMY JABŁKO:
Orzechy drobno siekamy, jabłko kroimy w cienkie plasterki (aby nie ściemniały, skrapiamy je sokiem z cytryny).
3.ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Sałatę układamy na półmisku. Posypujemy ją posiekanymi orzechami i pokruszonym serem sałatkowym. Rozkładamy plastry jabłka. Całość posypujemy nasionami granatu. Przed podaniem polewamy sosem winegret.
Sałatka z jabłkiem i granatem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS WINEGRET

Wszystkie składniki sosu umieszczamy w mikserze. Miksujemy do momentu, aż sos będzie gładki.

2

SIEKAMY ORZECHY I KROIMY JABŁKO

Orzechy drobno siekamy, jabłko kroimy w cienkie plasterki (aby nie ściemniały, skrapiamy je sokiem z cytryny).

3

ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Sałatę układamy na półmisku. Posypujemy ją posiekanymi orzechami i pokruszonym serem sałatkowym. Rozkładamy plastry jabłka. Całość posypujemy nasionami granatu. Przed podaniem polewamy sosem winegret.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1992,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

498,2 kcal

🥑

Tłuszcz

35,2 g

🌾

Węglowodany

45,4 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy