psse-slupca.pl

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej

Delikatne, kruche i pełne smaku. Przygotuj soczyste żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej według Karola Okrasy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

żeberka - 900 g
liść laurowy -
rozmaryn świeży -
pomidory pelati z puszki - 400 g
miód - 2 łyżki
ocet winny - 1,5 łyżki
olej słonecznikowy - 1,5 łyżki
ketchup - 2 łyżki
pieprz młotkowany z kolendrą -
tymianek świeży -
natka pietruszki -
papryczka chili czerwona - 0,25 szt.
śliwka suszona - 3 szt.
cytryna - 0,5 szt.
olej -
sól -

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY ŻEBERKA:
Żeberka dokładnie posypujemy solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą z obu stron. Liście laurowe i gałązki rozmarynu rozkładamy na powierzchni żeberek. Na blacie rozkładamy kolejno folię aluminiową oraz papier do pieczenia i polewamy olejem. Żeberka również polewamy olejem i przekładamy na papier do pieczenia. Owijamy je dokładnie najpierw papierem, a następnie folią aluminiową. Następnie dusimy na grillu pod przykryciem, nie bezpośrednio nad ogniem, około 1,5–2 godziny.
2.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
Patelnię mocno rozgrzewamy. Do kielicha blendera dodajemy miód, pomidory pelati, papryczkę chili,  ocet, sól, łyżeczkę pieprzu, olej, ketchup i suszone śliwki. Całość miksujemy na gładko. Pod koniec miksowania dodajemy odrobinę wody.
3.GRILLUJEMY ŻEBERKA:
Żeberka wyjmujemy z folii, ściągamy liście laurowe i rozmaryn. Następnie przekrawamy żeberka na pół i smarujemy glazurą z jednej strony. Układamy na grillu stroną bez glazury i grillujemy 2-3 minuty, następnie ponownie smarujemy glazurą i dalej grillujemy. Czynność powtarzamy jeszcze kilkukrotnie. Kolejną porcję glazury nakładamy dopiero po przypieczeniu się poprzedniej.
4.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Składniki salsy bardzo drobno siekamy, dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Dolewamy olej i doprawiamy solą. Salsę układamy na żeberkach i podajemy danie.
Żeberka z grilla w glazurze śliwkowo-pomidorowej

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY ŻEBERKA

Żeberka dokładnie posypujemy solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą z obu stron. Liście laurowe i gałązki rozmarynu rozkładamy na powierzchni żeberek. Na blacie rozkładamy kolejno folię aluminiową oraz papier do pieczenia i polewamy olejem. Żeberka również polewamy olejem i przekładamy na papier do pieczenia. Owijamy je dokładnie najpierw papierem, a następnie folią aluminiową. Następnie dusimy na grillu pod przykryciem, nie bezpośrednio nad ogniem, około 1,5–2 godziny.

2

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Patelnię mocno rozgrzewamy. Do kielicha blendera dodajemy miód, pomidory pelati, papryczkę chili,  ocet, sól, łyżeczkę pieprzu, olej, ketchup i suszone śliwki. Całość miksujemy na gładko. Pod koniec miksowania dodajemy odrobinę wody.

3

GRILLUJEMY ŻEBERKA

Żeberka wyjmujemy z folii, ściągamy liście laurowe i rozmaryn. Następnie przekrawamy żeberka na pół i smarujemy glazurą z jednej strony. Układamy na grillu stroną bez glazury i grillujemy 2-3 minuty, następnie ponownie smarujemy glazurą i dalej grillujemy. Czynność powtarzamy jeszcze kilkukrotnie. Kolejną porcję glazury nakładamy dopiero po przypieczeniu się poprzedniej.

4

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Składniki salsy bardzo drobno siekamy, dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Dolewamy olej i doprawiamy solą. Salsę układamy na żeberkach i podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2058,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

514,5 kcal

🥑

Tłuszcz

25,9 g

🌾

Węglowodany

30,3 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

42,5 g

Podobne przepisy