psse-slupca.pl

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

polędwica wieprzowa - 2 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
musztarda dijon - 2 łyżeczki
pistacje - 40 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
pomidor suszony - 70 g
śmietanka kremówka 30% - 400 ml
miód - 2 łyżeczki
seler - 1 szt.
cytryna - 0,5 szt.
kapusta kiszona - 300 g
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.NA SAMYM POCZĄTKU:
pokrój polędwiczki na niewielkie kawałki i posyp je pieprzem oraz oregano.
2.TERAZ ZAJMIJ SIĘ:
pieczarkami.
3.PRZYGOTUJ OK.:
300 GRAMÓW: grzybów.
4.PO POKROJENIU GRZYBÓW:
na ćwiartki podsmaż je na łyżeczce oliwy aż do zarumienienia, a następnie… podsmaż je raz jeszcze – tym razem w celu nadania im pięknej złotej barwy.
5.PO ZDJĘCIU Z:
ognia pieczarek dodaj na rozgrzaną patelnię łyżkę oleju, a następnie wrzuć na jej powierzchnię polędwicę i podsmaż ją.
6.PORA NA SOS:
do polędwiczki wieprzowej – wlej na patelnię 10 ml whisky lub brandy, a po jej odparowaniu dodaj też 5 łyżek musztardy i posiekaną natkę pietruszki.
7.PORA NA PIECZARKI:
oraz około 120 ml śmietany kremówki.
8.PODGOTUJ CAŁOŚĆ AŻ:
do uzyskania przez danie gęstej, apetycznej konsystencji.
9.POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W:
sosie musztardowym z pieczarkami i whisky (lub brandy) gotowe!
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NA SAMYM POCZĄTKU

pokrój polędwiczki na niewielkie kawałki i posyp je pieprzem oraz oregano.

2

TERAZ ZAJMIJ SIĘ

pieczarkami.

3

PRZYGOTUJ OK.

300 GRAMÓW: grzybów.

4

PO POKROJENIU GRZYBÓW

na ćwiartki podsmaż je na łyżeczce oliwy aż do zarumienienia, a następnie… podsmaż je raz jeszcze – tym razem w celu nadania im pięknej złotej barwy.

5

PO ZDJĘCIU Z

ognia pieczarek dodaj na rozgrzaną patelnię łyżkę oleju, a następnie wrzuć na jej powierzchnię polędwicę i podsmaż ją.

6

PORA NA SOS

do polędwiczki wieprzowej – wlej na patelnię 10 ml whisky lub brandy, a po jej odparowaniu dodaj też 5 łyżek musztardy i posiekaną natkę pietruszki.

7

PORA NA PIECZARKI

oraz około 120 ml śmietany kremówki.

8

PODGOTUJ CAŁOŚĆ AŻ

do uzyskania przez danie gęstej, apetycznej konsystencji.

9

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W

sosie musztardowym z pieczarkami i whisky (lub brandy) gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3482 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

870,5 kcal

🥑

Tłuszcz

51,9 g

🌾

Węglowodany

39,6 g

🥬

Błonnik

12,1 g

💪

Białko

64,6 g

Podobne przepisy