Pistacjowy sernik baskijski • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI NA SPÓD
W pojemniku miksującym termorobota MC Smart umieszczamy ciasteczka i rozdrabniamy je – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 2 + 30 s prędkość 4. Następnie do pojemnika miksującego dosypujemy pistacje i także je rozdrabniamy, tym razem wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 3 + 30 s prędkość 6.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Do rozdrobnionych składników dodajemy roztopione masło i 1 białko. Całość mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 2. Gotową masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie wyrównujemy.
PIECZEMY SPÓD
Spód pieczemy przez ok. 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i studzimy.
MIESZAMY SERY Z JOGURTEM I DODATKAMI
Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt grecki, sól, cukier i nasiona z laski wanilii dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 3, a następniegotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 4.
ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z JAJKAMI
Po wymieszaniu serów i dodatków z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy kolejno jajka i żółtko, cały czas miksując składniki przy użyciu programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty 15 sekund / prędkość 4.
PIECZEMY SERNIK
Boki tortownicy smarujemy odrobiną masła i przyklejamy do nich dość wysokie ranty z papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy przez ok. 30-32 minuty w temperaturze 225°C.
DEKORUJEMY SERNIK
Wystudzony i schłodzony sernik ozdabiamy kremem pistacjowym i solonymi prażonymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7779,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
648,3 kcal
Tłuszcz
48,3 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
2 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
Nie znasz jeszcze ciasta filo? W takim razie poznaj je, przygotowując tę prostą i bardzo smaczną zapiekankę z warzywami, serami i miętą! To idealna propozycja na obiad lub kolację!

Chinkali z mięsem
Specjał kuchni gruzińskiej w Twojej kuchni! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne pierożki chinkali nadziewane aromatycznym mięsem z kolendrą!

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Czekoladowy sernik z jabłkami
Rozpływający się w ustach, czekoladowy sernik na zimno z dodatkiem karmelizowanych w miodzie jabłek i cynamonu. Skuś się i przygotuj ciasto wg tego przepisu!

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!