psse-slupca.pl

Mus waniliowy z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Mus waniliowy z truskawkami

Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 150 g
czekolada biała - 200 g
cukier - 20 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 3 szt.
śmietana 30% - 400 g
cukier puder - 30 g
truskawka - 230 g
woda - 25 g
żelatyna - 4 g

Instrukcje przygotowania

1.GALARETKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI:
przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania.
2.DODAJEMY CUKIER PUDER,:
gotujemy mieszając 2-3 minuty. MIKSUJEMY.
3.ŻELATYNĘ NAMACZAMY W:
25 g zimnej wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.
4.NASTĘPNIE ŁĄCZYMY JĄ:
z musem truskawkowym.
5.SCHŁADZAMY DO 35°C,:
wlewamy do kieliszków i chłodzimy w lodówce około 40 minut.
6.MUS WANILIOWY ZAGOTOWUJEMY:
20 g cukru z 20 g wody.
7.UBIJAMY ŻÓŁTKA, ZALEWAMY:
je (sparzamy) syropem cukrowym i chwilę wszystko miksujemy, pod koniec dodając cukier waniliowy.
8.
CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY.
9.
ŚMIETANKĘ UBIJAMY.
10.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
ze sobą łączymy.
11.ZA POMOCĄ WORKA:
cukierniczego szprycujemy mus do kieliszków z galaretką.
12.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
kolejne 40 minut.
13.TRUSKAWKI KROIMY W:
kostkę i wykładamy na stężały mus.
14.DEKORACJA CUKIER TRZCINOWY:
rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
15.CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY, TEMPERUJEMY:
i umieszczamy w kornecie (rożku wykonanym z papieru ze ściętą końcówką) lub w małym rękawie cukierniczym.
16.NA CUKRZE RYSUJEMY:
serca rozpuszczoną czekoladą i chłodzimy około 10 minut.
17.
DEKORUJEMY DESER.
Mus waniliowy z truskawkami

Czas przygotowania

110 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GALARETKA TRUSKAWKOWA TRUSKAWKI

przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania.

2

DODAJEMY CUKIER PUDER,

gotujemy mieszając 2-3 minuty. MIKSUJEMY.

3

ŻELATYNĘ NAMACZAMY W

25 g zimnej wody i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

4

NASTĘPNIE ŁĄCZYMY JĄ

z musem truskawkowym.

5

SCHŁADZAMY DO 35°C,

wlewamy do kieliszków i chłodzimy w lodówce około 40 minut.

6

MUS WANILIOWY ZAGOTOWUJEMY

20 g cukru z 20 g wody.

7

UBIJAMY ŻÓŁTKA, ZALEWAMY

je (sparzamy) syropem cukrowym i chwilę wszystko miksujemy, pod koniec dodając cukier waniliowy.

8

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY.

9

ŚMIETANKĘ UBIJAMY.

10

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

ze sobą łączymy.

11

ZA POMOCĄ WORKA

cukierniczego szprycujemy mus do kieliszków z galaretką.

12

CHŁODZIMY W LODÓWCE

kolejne 40 minut.

13

TRUSKAWKI KROIMY W

kostkę i wykładamy na stężały mus.

14

DEKORACJA CUKIER TRZCINOWY

rozsypujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

15

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY, TEMPERUJEMY

i umieszczamy w kornecie (rożku wykonanym z papieru ze ściętą końcówką) lub w małym rękawie cukierniczym.

16

NA CUKRZE RYSUJEMY

serca rozpuszczoną czekoladą i chłodzimy około 10 minut.

17

DEKORUJEMY DESER.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3925,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

327,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,7 g

🌾

Węglowodany

35,2 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Mus waniliowy z truskawkami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl