psse-slupca.pl

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie

Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.

Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem

Smakująca latem sałatka pełna sezonowych warzyw i z dodatkiem wędzonego twarogu. Skuś się i przygotuj to wyjątkowe danie, które idealnie sprawdzi się jako lunch lub kolacja.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza kuskus - 1 szkl
bób - 150 g
świeży koperek - 1 pęczek
czosnek główka - 1 ząbek
fasolka szparagowa żółta - 100 g
nasiona słonecznika - 50 g
szpinak świeży - 150 g
cebula czerwona - 1 szt.
pomidory suszone z kaparami - 80 g
twaróg wędzony - 200 g
olej po suszonych pomidorach - 80 ml
miód - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SKŁADNIKI:
Do wrzącej wody dodajemy bób. Następnie do garnka wkładamy pół pęczka koperku, dodajemy łyżkę miodu i czosnek. Po ok. 5 minutach gotowania, chwilę przed odcedzeniem bobu, obficie doprawiamy całość solą. Gotowy bób zanurzamy na chwilę w lodowatej wodzie. Fasolkę gotujemy krótko, aby pozostała chrupiąca, w gorącej, osolonej wodzie.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Do pojemnika dodajemy olej po suszonych pomidorach, musztardę, miód, sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie gładki i kremowy sos.
3.PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Pozostały koperek drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka i zanurzamy ją w zimnej wodzie, aby straciła trochę na ostrości.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Kuskus, krojone suszone pomidory i szpinak przekładamy do miski. Następnie do sałatki dodajemy odcedzoną z wody cebulę, bób i fasolkę szparagową. Całość posypujemy wędzonym twarogiem, prażonym słonecznikiem i posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę skrapiamy dressingiem i przed podaniem dokładnie mieszamy.
Sałatka z kuskusem, bobem i wędzonym twarogiem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SKŁADNIKI

Do wrzącej wody dodajemy bób. Następnie do garnka wkładamy pół pęczka koperku, dodajemy łyżkę miodu i czosnek. Po ok. 5 minutach gotowania, chwilę przed odcedzeniem bobu, obficie doprawiamy całość solą. Gotowy bób zanurzamy na chwilę w lodowatej wodzie. Fasolkę gotujemy krótko, aby pozostała chrupiąca, w gorącej, osolonej wodzie.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Do pojemnika dodajemy olej po suszonych pomidorach, musztardę, miód, sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie gładki i kremowy sos.

3

PRZYGOTOWUJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż nabierze złotego koloru. Pozostały koperek drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka i zanurzamy ją w zimnej wodzie, aby straciła trochę na ostrości.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Kuskus, krojone suszone pomidory i szpinak przekładamy do miski. Następnie do sałatki dodajemy odcedzoną z wody cebulę, bób i fasolkę szparagową. Całość posypujemy wędzonym twarogiem, prażonym słonecznikiem i posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę skrapiamy dressingiem i przed podaniem dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3084,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

771,1 kcal

🥑

Tłuszcz

43 g

🌾

Węglowodany

71,7 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

27,8 g

Podobne przepisy