Panna cotta fit • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGRZEWAMY MASĘ
Żelatynę zalewamy odrobiną ciepłej wody. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i samą laskę. Następnie dodajemy skórkę otartą z całej cytryny, syrop klonowy i sól. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, wyciągamy laskę wanilii i dodajemy żelatynę. Masę pozostawiamy na około 10 minut.
PRZELEWAMY MASĘ DO FOREMEK
Po tym czasie przelewamy masę do przygotowanych foremek przez drobne sitko. Gdy masa ostygnie, wkładamy desery do lodówki. Gdy masa się zetnie, wyciągamy panna cottę z lodówki. Do dużej miski wlewamy wrzątek, zanurzamy delikatnie foremki z deserem, uważając, by woda nie dostała się do środka. Następnie przykrywamy foremkę talerzem i energicznie odwracamy.
PRZYGOTOWUJEMY COULIS MALINOWE
Do garnka wsypujemy maliny, dodajemy odrobinę soku z cytryny i syrop klonowy. Całość miksujemy, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu. Coulis przecieramy przez sito i odstawiamy do wystudzenia. Panna cottę podajemy z coulis malinowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1251,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
312,8 kcal
Tłuszcz
16,9 g
Węglowodany
38,1 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Spaghetti z królikiem
Karol sięga po mięso królika, makaron i warzywa. Przygotuj danie według jego przepisu i sprawdź, jak łączą się smaki!

Ribollita: toskańska zupa fasolowa
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto na pierogi
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Muffiny z wiśniami
Połączenie wiśni z czekoladą zawsze smakuje doskonale. Poznaj przepis na muffinki z jogurtem, wiśniami i polewą czekoladową!