psse-slupca.pl

Mątwa w białym winie • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.

Mątwa w białym winie

Szybki i prosty sposób na oryginalne danie z owocami morza: mątwy przyrządzone z wytrawnym winem, oliwkami i pietruszką.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 2 szt.
wino białe - 350 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwki zielone - 30 g
natka pietruszki - 5 g
kalmary - 600 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ROZMROŻONE MĄTWY:
dokładnie płuczemy i osuszamy.
2.KROIMY NA MNIEJSZE:
kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
3.CEBULĘ DROBNO SIEKAMY:
i smażymy na rozgrzanej oliwie do miękkości.
4.DODAJEMY CZOSNEK, SMAŻYMY:
jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy.
5.SMAŻYMY RAZEM:
ok. 4-5 MINUT.
6.ZALEWAMY CAŁOŚĆ WINEM:
i gotujemy, aż wino prawie odparuje.
7.DODAJEMY NATKĘ PIETRUSZKI:
oraz pokrojone w plasterki oliwki.
8.DUSIMY POTRAWĘ JESZCZE:
ok. 20 MINUT, AŻ: mątwa będzie całkowicie miękka.
9.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM:
i ewentualnie sokiem z cytryny.
10.JAK PODAWAĆ DANIE:
podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Mątwa w białym winie

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ROZMROŻONE MĄTWY

dokładnie płuczemy i osuszamy.

2

KROIMY NA MNIEJSZE

kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.

3

CEBULĘ DROBNO SIEKAMY

i smażymy na rozgrzanej oliwie do miękkości.

4

DODAJEMY CZOSNEK, SMAŻYMY

jeszcze chwilę i dodajemy pokrojone mątwy.

5

SMAŻYMY RAZEM

ok. 4-5 MINUT.

6

ZALEWAMY CAŁOŚĆ WINEM

i gotujemy, aż wino prawie odparuje.

7

DODAJEMY NATKĘ PIETRUSZKI

oraz pokrojone w plasterki oliwki.

8

DUSIMY POTRAWĘ JESZCZE

ok. 20 MINUT, AŻ: mątwa będzie całkowicie miękka.

9

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM

i ewentualnie sokiem z cytryny.

10

JAK PODAWAĆ DANIE

podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1069,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

267,4 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

14,7 g

🥬

Błonnik

24,4 g

💪

Białko

24,4 g

Podobne przepisy

Mątwa w białym winie - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl