Ciasto migdałowe z morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne ciasto z morelami – doskonałe na letnie popołudnia spędzone na pikniku!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY MORELE
Morele myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Migdały drobno mielemy, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia.
MORELE UKŁADAMY NA CIEŚCIE
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i solą. Dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy mieszankę mąki i migdałów i krótko mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na głęboką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na nim połówki moreli.
PIECZEMY CIASTO
Placek pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Studzimy, a następnie kroimy na kawałki. Twaróg mieszamy z dżemem – nakładamy odrobinę na każdy kawałek tuż przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5293,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
352,9 kcal
Tłuszcz
16,6 g
Węglowodany
44,8 g
Błonnik
10,9 g
Białko
10,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto z jagodami
Proste ciasto jagodowe to deser, który jest uosobieniem lata zamkniętym w puszystym, domowym wypieku. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste, a efekt zachwycający. Jak zrobić ciasto jagodowe w domowym zaciszu? Poznajcie nasz sposób!

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Mochi z zieloną herbatą z matcha
Masz ochotę na wyjątkowy deser inspirowany kuchnią w stylu azjatyckim? Spróbuj pysznych, kleistych mochi z dodatkiem zielonej herbaty matcha.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Filet z dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym
Pieczona ryba skąpana w aromatycznym sosie z dodatkiem warzyw. Wyjątkowy smak Tajlandii w polskim wydaniu!

Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!