psse-slupca.pl

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką • przepis • składniki • przygotowanie

Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką

Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 500 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
chili mielone - 0,25 łyżeczki
musztarda dijon - 1 łyżka
ocet jabłkowy - 3 łyżki
przecier pomidorowy - 125 g
sos sojowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 2 łyżki
woda - 30 ml
jabłko czerwone - 1 szt.
kapusta kiszona - 200 g
marchew - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
tortilla - 4 szt.
roszponka - 50 g
szczypior cebuli - 3 łyżki
jogurt roślinny - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.WYCINAMY I FORMUJEMY TACOS:
Z tortilli wycinamy krążki o średnicy ok. 15 cm. Krążki podpiekamy na patelni i, jeszcze ciepłe, kolejno wkładamy do szklanki, by nadać im kształt łódeczek.
2.PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ:
Kapustę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, jabłko pokrojone w kostkę i drobno posiekaną pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
3.SZARPIEMY BOCZNIAKI:
Boczniaki szarpiemy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek za pomocą widelca.
4.GOTUJEMY SZARPANE BOCZNIAKI W SOSIE:
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Po 2 minutach dodajemy poszarpane boczniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2-3 minuty.
5.PODAJEMY DANIE:
W tacos umieszczamy roszponkę, szarpane boczniaki w sosie, porcję surówki z kapusty. Całość dekorujemy kleksem wegańskiej śmietany lub jogurtu i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.
Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCINAMY I FORMUJEMY TACOS

Z tortilli wycinamy krążki o średnicy ok. 15 cm. Krążki podpiekamy na patelni i, jeszcze ciepłe, kolejno wkładamy do szklanki, by nadać im kształt łódeczek.

2

PRZYGOTOWUJEMY SURÓWKĘ

Kapustę drobno siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, jabłko pokrojone w kostkę i drobno posiekaną pietruszkę. Całość skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

3

SZARPIEMY BOCZNIAKI

Boczniaki szarpiemy na mniejsze kawałki wzdłuż blaszek za pomocą widelca.

4

GOTUJEMY SZARPANE BOCZNIAKI W SOSIE

Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy w rondelku na rozgrzanej oliwie. Po 2 minutach dodajemy poszarpane boczniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 2-3 minuty.

5

PODAJEMY DANIE

W tacos umieszczamy roszponkę, szarpane boczniaki w sosie, porcję surówki z kapusty. Całość dekorujemy kleksem wegańskiej śmietany lub jogurtu i oprószamy posiekanym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1685,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

421,4 kcal

🥑

Tłuszcz

13,2 g

🌾

Węglowodany

62,1 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

14,5 g

Podobne przepisy