psse-slupca.pl

Kurczak po amerykańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Kurczak po amerykańsku

Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet winny, czerwony - 3 łyżki
ketchup - 6 łyżek
miód - 3 łyżki
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżeczka
kurczak podudzie - 8 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
imbir świeży - 2 g
kminek mielony - 1 szczypta
masło - 20 g
orzech włoski - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 szczypta
kolendra świeża - 22 g
ziemniak - 1 kg
musztarda dijon - 1 łyżka
ocet winny, biały - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sałata masłowa - 1 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ:
2 naczynia żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Marynata Do miski, która pomieści wszystkie podudzia, wlewamy: 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego, sól i pieprz. ODSTAWIAMY.
2.OBIERAMY IMBIR (KORZEŃ:
o długości ok.
3.5 CM) I:
trzemy go na tarce o drobnych oczkach. MIESZAMY CAŁĄ: marynatę.
4.PODUDZIA KURCZAKA DOKŁADNIE:
myjemy i osuszamy, następnie wkładamy je do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, aby podudzia były dokładnie pokryte marynatą.
5.MISKĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
6.PO MINIMUM GODZINIE:
wyciągamy miskę z podudziami z lodówki, podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 40 minut.
7.OD CZASU DO:
czasu podlewamy kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego.
8.ZIEMNIAKI ZIEMNIAKI MYJEMY:
i obieramy.
9.KROIMY JE NAJPIERW:
w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kosteczkę.
10.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
miski z wodą, aby wypłukać skrobię.
11.ZIEMNIAKI ODSĄCZAMY Z:
wody, masło kroimy na mniejsze kawałki.
12.W GŁĘBOKIEJ PATELNI:
rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 10 g masła.
13.SMAŻYMY POŁOWĘ:
ziemniaków.
14.ZIEMNIAKI POSYPUJEMY POŁOWĄ:
porcji zmiażdżonego kminku i połową porcji słodkiej papryki. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
15.SMAŻYMY DO MOMENTU,:
aż ziemniaki nabiorą pięknego, złotego koloru.
16.PRZEKŁADAMY USMAŻONE ZIEMNIAKI:
do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.
17.NA PATELNI PONOWNIE:
rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a następnie 10 g masła.
18.TAK SAMO SMAŻYMY:
drugą porcję ziemniaków.
19.ZIEMNIAKI, KTÓRE BYŁY:
w piekarniku, przekładamy na patelnię i całość jeszcze chwilę smażymy. SIEKAMY KOLENDRĘ: .
20.DO ZIEMNIKÓW DODAJEMY:
pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie i posiekaną kolendrę.
21.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
22.DOPRAWIAMY JESZCZE SOLĄ:
i pieprzem.
23.JAK PODAWAĆ ZIEMNIAKI:
nakładamy do miseczek za pomocą dużej łyżki.
24.PODUDZIA WYCIĄGAMY Z:
piekarnika, nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkami świeżej kolendry.
25.DANIE MOŻEMY PODAĆ:
z sałatą: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.
26.DO MISECZKI DODAJEMY:
1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. ENERGICZNIEMY.
27.DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ:
wody, ponownie mieszamy.
28.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, całość mieszamy. SAŁATĘ MASŁOWĄ POLEWAMY: sosem.
Kurczak po amerykańsku

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ

2 naczynia żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Marynata Do miski, która pomieści wszystkie podudzia, wlewamy: 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki miodu, 6 łyżek ketchupu, 1 płaską łyżeczkę pieprzu cayenne, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki czerwonego octu winnego, sól i pieprz. ODSTAWIAMY.

2

OBIERAMY IMBIR (KORZEŃ

o długości ok.

3

5 CM) I

trzemy go na tarce o drobnych oczkach. MIESZAMY CAŁĄ: marynatę.

4

PODUDZIA KURCZAKA DOKŁADNIE

myjemy i osuszamy, następnie wkładamy je do miski z marynatą i dokładnie mieszamy, aby podudzia były dokładnie pokryte marynatą.

5

MISKĘ PRZYKRYWAMY FOLIĄ

spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

6

PO MINIMUM GODZINIE

wyciągamy miskę z podudziami z lodówki, podudzia wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 40 minut.

7

OD CZASU DO

czasu podlewamy kurczaka sosem, który zbiera się na dnie naczynia żaroodpornego.

8

ZIEMNIAKI ZIEMNIAKI MYJEMY

i obieramy.

9

KROIMY JE NAJPIERW

w plastry o grubości około 1 cm, a następnie w kosteczkę.

10

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

miski z wodą, aby wypłukać skrobię.

11

ZIEMNIAKI ODSĄCZAMY Z

wody, masło kroimy na mniejsze kawałki.

12

W GŁĘBOKIEJ PATELNI

rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 10 g masła.

13

SMAŻYMY POŁOWĘ

ziemniaków.

14

ZIEMNIAKI POSYPUJEMY POŁOWĄ

porcji zmiażdżonego kminku i połową porcji słodkiej papryki. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

15

SMAŻYMY DO MOMENTU,

aż ziemniaki nabiorą pięknego, złotego koloru.

16

PRZEKŁADAMY USMAŻONE ZIEMNIAKI

do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.

17

NA PATELNI PONOWNIE

rozgrzewamy 2 łyżki oliwy a następnie 10 g masła.

18

TAK SAMO SMAŻYMY

drugą porcję ziemniaków.

19

ZIEMNIAKI, KTÓRE BYŁY

w piekarniku, przekładamy na patelnię i całość jeszcze chwilę smażymy. SIEKAMY KOLENDRĘ: .

20

DO ZIEMNIKÓW DODAJEMY

pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie i posiekaną kolendrę.

21

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

22

DOPRAWIAMY JESZCZE SOLĄ

i pieprzem.

23

JAK PODAWAĆ ZIEMNIAKI

nakładamy do miseczek za pomocą dużej łyżki.

24

PODUDZIA WYCIĄGAMY Z

piekarnika, nakładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkami świeżej kolendry.

25

DANIE MOŻEMY PODAĆ

z sałatą: Wcześniej umytą i dobrze osuszoną sałatę masłową rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.

26

DO MISECZKI DODAJEMY

1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. ENERGICZNIEMY.

27

DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ

wody, ponownie mieszamy.

28

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, całość mieszamy. SAŁATĘ MASŁOWĄ POLEWAMY: sosem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1232,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,1 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

14,9 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

3,2 g

Podobne przepisy