psse-slupca.pl

Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku • przepis • składniki • przygotowanie

Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!

Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku

Pudełko pełne koreańskich przekąsek, czyli dosirak, świetnie sprawdzi się w roli lunchu lub obiadu w azjatyckim stylu. Przygotuj je, korzystając z przepisu Kingi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż do sushi - 210 g
woda - 250 ml
cukier - 1 łyżka
kimchi - 190 g
sos sriracha - 0,5 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
olej sezamowy - 1,5 łyżeczki
sezam biały - 0,5 łyżeczki
sos sojowy - 1 łyżeczka
Szpinak Baby - 400 g
szczypior cebuli - 12 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 85 g
mortadela - 250 g
olej słonecznikowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PŁUCZEMY RYŻ:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda po jego płukaniu będzie czysta. Przekładamy do miski i zalewamy czystą, zimną wodą w proporcji 1:1. Odstawiamy na ok. 30 minut.
2.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż odcedzamy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą – filtrowaną lub mineralną. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.
3.SMAŻYMY KIMCHI:
Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy liście kimchi pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i redukujemy płyn.
4.BLANSZUJEMY I HARTUJEMY SZPINAK:
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy szpinak, blanszujemy ok. 30 sekund, odcedzamy na sicie i szybko przekładamy do miski z lodowatą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.
5.PRZYGOTOWUJEMY KOREAŃSKI SZPINAK:
W misce łączymy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i prażony sezam.
6.SMAŻYMY MORTADELĘ:
Mortadelę kroimy w grube plastry. Jajko roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą. Do osobnej miski przesypujemy mąkę.
7.SKŁADAMY DOSIRAK:
Ugotowany ryż przekładamy do pudełka dosirak. By nie lepił się do dłoni, zwilżamy je. Obok ryżu układamy usmażone kimchi, koreański szpinak i smażoną mortadelę.
Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PŁUCZEMY RYŻ

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, aż woda po jego płukaniu będzie czysta. Przekładamy do miski i zalewamy czystą, zimną wodą w proporcji 1:1. Odstawiamy na ok. 30 minut.

2

GOTUJEMY RYŻ

Ryż odcedzamy na sicie, przekładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą – filtrowaną lub mineralną. Zagotowujemy pod przykryciem, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.

3

SMAŻYMY KIMCHI

Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy liście kimchi pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i redukujemy płyn.

4

BLANSZUJEMY I HARTUJEMY SZPINAK

W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Dodajemy szpinak, blanszujemy ok. 30 sekund, odcedzamy na sicie i szybko przekładamy do miski z lodowatą wodą. Odstawiamy do wystygnięcia.

5

PRZYGOTOWUJEMY KOREAŃSKI SZPINAK

W misce łączymy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i prażony sezam.

6

SMAŻYMY MORTADELĘ

Mortadelę kroimy w grube plastry. Jajko roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą. Do osobnej miski przesypujemy mąkę.

7

SKŁADAMY DOSIRAK

Ugotowany ryż przekładamy do pudełka dosirak. By nie lepił się do dłoni, zwilżamy je. Obok ryżu układamy usmażone kimchi, koreański szpinak i smażoną mortadelę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2388,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1194,0 kcal

🥑

Tłuszcz

58,0 g

🌾

Węglowodany

130,9 g

🥬

Błonnik

36,7 g

💪

Białko

36,7 g

Podobne przepisy