psse-slupca.pl

Pesto z papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Pesto z papryki

Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 2 szt.
parmezan - 80 g
nasiona słonecznika - 50 g
oliwa z oliwek - 70 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
sok z cytryny - 10 ml
sól - 0,75 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.OPIEKAMY PAPRYKI:
Papryki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Papryki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Warzywa powinny piec się przez 30 minut.
2.USUWAMY SKÓRĘ Z PAPRYK:
Upieczone papryki włóż do miski, a następnie przykryj je folią spożywczą i pozostaw na chwilę, aby sparowały. Po kilku minutach skóra powinna sama odejść od miąższu papryki  — wystarczy, że delikatnie za nią pociągniesz.
3.UCIERAMY SKŁADNIKI:
Obierz czosnek i włóż do moździerza, a następnie dodaj do niego słoneczniki i całość zetrzyj na gładką masę. Po kilku minutach dodaj także papryki i ponownie utrzyj.
4.DODAJEMY OLIWĘ:
Do masy powoli dodawaj oliwę, cały czas ucierając. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.
5.DODAJEMY PARMEZAN:
Na sam koniec przygotowywania pesto, dodaj do niego parmezan oraz sok z cytryny. Całość ponownie rozetrzyj na gładką pastę.
6.WYKAŃCZAMY PESTO:
Gotowe pesto przypraw pieprzem i solą, jeśli to konieczne, a następnie zamieszaj. Pastę przełóż do słoika, a na wierzch skrop je odrobiną oliwy, by zapobiec utlenianiu i zmianie koloru.
Pesto z papryki

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OPIEKAMY PAPRYKI

Papryki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Papryki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Warzywa powinny piec się przez 30 minut.

2

USUWAMY SKÓRĘ Z PAPRYK

Upieczone papryki włóż do miski, a następnie przykryj je folią spożywczą i pozostaw na chwilę, aby sparowały. Po kilku minutach skóra powinna sama odejść od miąższu papryki  — wystarczy, że delikatnie za nią pociągniesz.

3

UCIERAMY SKŁADNIKI

Obierz czosnek i włóż do moździerza, a następnie dodaj do niego słoneczniki i całość zetrzyj na gładką masę. Po kilku minutach dodaj także papryki i ponownie utrzyj.

4

DODAJEMY OLIWĘ

Do masy powoli dodawaj oliwę, cały czas ucierając. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.

5

DODAJEMY PARMEZAN

Na sam koniec przygotowywania pesto, dodaj do niego parmezan oraz sok z cytryny. Całość ponownie rozetrzyj na gładką pastę.

6

WYKAŃCZAMY PESTO

Gotowe pesto przypraw pieprzem i solą, jeśli to konieczne, a następnie zamieszaj. Pastę przełóż do słoika, a na wierzch skrop je odrobiną oliwy, by zapobiec utlenianiu i zmianie koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1175,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

293,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,2 g

🌾

Węglowodany

11,6 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy

Pesto z papryki - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl