Pesto z papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OPIEKAMY PAPRYKI
Papryki umyj, a następnie przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Papryki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika. Warzywa powinny piec się przez 30 minut.
USUWAMY SKÓRĘ Z PAPRYK
Upieczone papryki włóż do miski, a następnie przykryj je folią spożywczą i pozostaw na chwilę, aby sparowały. Po kilku minutach skóra powinna sama odejść od miąższu papryki — wystarczy, że delikatnie za nią pociągniesz.
UCIERAMY SKŁADNIKI
Obierz czosnek i włóż do moździerza, a następnie dodaj do niego słoneczniki i całość zetrzyj na gładką masę. Po kilku minutach dodaj także papryki i ponownie utrzyj.
DODAJEMY OLIWĘ
Do masy powoli dodawaj oliwę, cały czas ucierając. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.
DODAJEMY PARMEZAN
Na sam koniec przygotowywania pesto, dodaj do niego parmezan oraz sok z cytryny. Całość ponownie rozetrzyj na gładką pastę.
WYKAŃCZAMY PESTO
Gotowe pesto przypraw pieprzem i solą, jeśli to konieczne, a następnie zamieszaj. Pastę przełóż do słoika, a na wierzch skrop je odrobiną oliwy, by zapobiec utlenianiu i zmianie koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1175,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
293,9 kcal
Tłuszcz
23,2 g
Węglowodany
11,6 g
Błonnik
3,8 g
Białko
11,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!

Panini z grillowanymi warzywami
Kanapka na ciepło w stylu włoskim? Sięgnij po przepis Kingi na panini z grillowanymi warzywami z mascarpone z gorgonzolą. To naprawdę udane połączenie!

Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
Idealne ciasto na wiosnę i nie tylko! Przygotuj je i zaskocz bliskich tym wyglądającym jak jajka sadzone na leśnym mchu smakołykiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szparagi w sosie beszamelowym
Sezonowe skarby wiosny w nowej odsłonie! Szparagi pod pierzynką z beszamelowego sosu to wyjątkowe, delikatne danie, do którego będziesz wracać.

Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.

Koktajle owocowe
Poznaj 3 przepisy na kolorowe koktajle! To świetny pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Grillowane pieczarki w soli czosnkowej
Pyszna propozycja na rozpoczęcie sezonu grillowego – pieczarki wysmarowane ziołowym masłem i zarumienione nad rusztem.

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.