Sałatka z wędzonym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wędzony kurczak to doskonały składnik do różnorodnych dań, także do sałatek. Intensywny aromat wędzonego mięsa doskonale komponuje się ze świeżymi warzywami i innymi składnikami. Przygotowanie sałatki z wędzonym kurczakiem to prosty sposób na stworzenie pożywnego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Odkryj nasz sposób na szybką i sycącą sałatkę z wędzonym kurczakiem!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Do garnka wlej bulion i delikatnie go podgrzej, a potem ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ją na sitku o małych oczkach i przelej zimną wodą. Odstaw na bok do wystudzenia.
PORCJUJEMY KURCZAKA
Wyciągnij kurczaka z opakowania, a następnie pokrój na drobne kawałki. Możesz go także porwać. Tak przygotowanego kurczaka dodaj do dużej miski.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Obie papryki oraz pomidorki dokładnie umyj, a potem pokrój w kostkę. Dodaj je do dużej miski.
SIEKAMY KOPEREK
Umyj i osusz koperek, a następnie posiekaj go drobno i dodaj do miski.
DODAJEMY KASZĘ
Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodaj do miski z resztą składników i wymieszaj.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z pomarańczy, sól oraz pieprz. Mieszaj tak długo, aż składniki dobrze się połączą.
MIESZAMY SAŁATKĘ
Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1783,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
356,7 kcal
Tłuszcz
8,2 g
Węglowodany
47,1 g
Błonnik
6,7 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Pajęcze muffiny według Lempiank
Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie hot dogi
Szukasz alternatywny dla klasycznych hot dogów? Przygotuj je w wersji wegetariańskiej! Są równie pyszne!

Chrupiące tofu w stylu japońskim
Niezwykle chrupiące i pełne smaku! Takie jest tofu w stylu japońskim według tego przepisu. Koniecznie wypróbuj i zaproś kuchnię inspirowaną Azją do swojego domu.

Jajka zapiekane w formie na muffiny
Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.

Mini Pancakes na patyku
Spróbuj słynnych placuszków w wersji mini, podawanych w formie szaszłyków z truskawkami.