psse-slupca.pl

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami

Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

przyprawa grecka - 1,5 łyżki
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 300 g
ryż długoziarnisty - 50 g
ser feta - 70 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
oliwki zielone - 100 g
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
kefir - 200 g
liście winogron - 200 g
natka pietruszki - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 12,5 ml
sól - 1 szczypta
mięta świeża - 6 g
woda - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy mieszanką greckich przypraw.
2.ZAWIJAMY DOLMADES:
Na marynowane liście winogron wykładamy porcje farszu (ok. 40 g). Boki liści zakładamy do środka, zamykając farsz wewnątrz, by uzyskać niewielkie gołąbki.
3.PIECZEMY DOLMADES:
Dolmades układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY DIP I PODAJEMY DOLMADES:
Kefir, oliwę i czosnek łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity dip. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, drobno posiekaną miętą, solą i pieprzem. Mieszamy.
Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Mięso mielone łączymy w misce z ugotowanym ryżem i dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy mieszanką greckich przypraw.

2

ZAWIJAMY DOLMADES

Na marynowane liście winogron wykładamy porcje farszu (ok. 40 g). Boki liści zakładamy do środka, zamykając farsz wewnątrz, by uzyskać niewielkie gołąbki.

3

PIECZEMY DOLMADES

Dolmades układamy w naczyniu żaroodpornym i podlewamy wodą. Pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY DIP I PODAJEMY DOLMADES

Kefir, oliwę i czosnek łączymy w naczyniu blendera i miksujemy na gładki, jednolity dip. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, drobno posiekaną miętą, solą i pieprzem. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1820,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

303,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

17,0 g

🥬

Błonnik

14,9 g

💪

Białko

14,9 g

Podobne przepisy

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl