psse-slupca.pl

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami • przepis • składniki • przygotowanie

Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami

Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
kumin - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
natka pietruszki - 2 łyżki
pomidor suszony - 50 g
sól - 1 szczypta
szynka parmeńska - 100 g
kasza jęczmienna - 200 g
szparagi zielone - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 100 g
rukola - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ:
Kaszę jęczmienną gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.
2.DOPRAWIAMY SAŁATKĘ:
Do ugotowanej kaszy dodajemy szparagi, ale główki odkładamy na bok. Dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę – po czym dodajemy je do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną miodu oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy szczyptę kuminu.
3.DEKORUJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki szynki oraz zblanszowane główki szparagów. Dodatkowo sałatkę dekorujemy pomidorkami i rukolą.
Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ

Kaszę jęczmienną gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.

2

DOPRAWIAMY SAŁATKĘ

Do ugotowanej kaszy dodajemy szparagi, ale główki odkładamy na bok. Dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę – po czym dodajemy je do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną miodu oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy szczyptę kuminu.

3

DEKORUJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki szynki oraz zblanszowane główki szparagów. Dodatkowo sałatkę dekorujemy pomidorkami i rukolą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1338 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

334,5 kcal

🥑

Tłuszcz

6,1 g

🌾

Węglowodany

59,2 g

🥬

Błonnik

15,5 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy