Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron z aromatycznym sosem pomidorowym podany z podsmażonymi krewetkami tygrysimi to prawdziwa uczta dla zmysłów. Koniecznie spróbuj przygotować to danie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie na patelnię dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, aż zacznie uwalniać zapach.
PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY
Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki. Kiedy się podgrzeją, dodajemy do nich ajwar, doprawiamy całość oregano, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut na wolnym ogniu.
SMAŻYMY KREWETKI
Na osobnej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu niewielką ilość oliwy. Dodajemy krewetki tygrysie i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie i różowe. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku.
PODAJEMY MAKARON
Ugotowany wcześniej makaron łączymy na patelni z sosem pomidorowym i przekładamy na talerze. Na makaronie układamy smażone krewetki. Każdą porcję dekorujemy świeżą natką pietruszki lub bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1569,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
392,4 kcal
Tłuszcz
5,8 g
Węglowodany
59,7 g
Błonnik
2,9 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Panini na dwa sposoby – przepis
Najlepsze pieczywo i świeże dodatki spotykają się w przepisie Kingi na przepyszne panini! Wypróbuj oba sposoby na tę apetyczną kanapkę na dwa sposoby.

Pesto ze szpinaku
W świecie kulinarnym pesto jest jednym z najbardziej cenionych sosów. Dodanie pesto do potrawy potrafi w kilka chwil przekształcić ją w prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Pesto ze szpinaku to jedno możliwych z wariantów. Jak je zrobić? Przekonaj się sam!

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dynia faszerowana kaszą jaglaną, warzywami i ziołami
Faszerowana dynia to pomysł na sycący lunch, który doda Ci energii, byś mógł sprostać dalszym wyzwaniom. Przekonaj się, jak smakuje połączenie dyni z kaszą jaglaną i warzywami!

Racuszki z bananami i serkiem twarogowym
Ekspresowy sposób na zdrowe i pożywne śniadanie lub odżywczą przekąskę. Słodki smak racuszków pokocha każdy!

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.

Burgery na sałacie
Burger bez bułki? Brzmi kontrowersyjnie, jednak DG udowadnia, że może smakować wyśmienicie! Z szynką parmeńską i smażonym jajkiem!

Śląskie pieczonki z kociołka
Kociołek pełen sycących rozmaitości, czyli pieczonki, to regionalna potrawa popularna na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Świetna alternatywa dla dań z grilla, idealna, gdy planujesz gotowanie na świeżym powietrzu!