psse-slupca.pl

Wrapy sushi • przepis • składniki • przygotowanie

Smaczna przekąska idealna na lunch w pracy czy szkole, a także jako pożywna kolacja. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczne sushi wrapy zostaną w twojej kuchni na dłużej.

Wrapy sushi

Smaczna przekąska idealna na lunch w pracy czy szkole, a także jako pożywna kolacja. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego niesamowicie smaczne sushi wrapy zostaną w twojej kuchni na dłużej.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż do sushi - 100 g
sos sojowy - 1,5 łyżeczki
cukier - 1 szczypta
łosoś wędzony na gorąco - 200 g
awokado - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
marchew - 1 szt.
jasna pasta miso - 1 łyżka
majonez - 3 łyżki
nori - 4 szt.
sezam czarny - 1 łyżka
imbir marynowany różowy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY RYŻ:
Ryż płuczemy pod zimną wodą i przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany, jeszcze lekko ciepły doprawiamy sosem sojowym i szczyptą cukru. Odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.
2.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Łososia rozdrabniamy za pomocą widelca. Awokado kroimy na plasterki, ogórek w słupki, a marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki tniemy na cienkie, długie plastry.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS DO WRAPA:
Pastę miso mieszamy z majonezem i odstawiamy na bok, by się przegryzły.
4.SKŁADAMY WRAP:
Arkusze nori składamy na pół i za pomocą nożyczek zaokrąglamy brzegi tak, aby stworzyć imitację tortilli. Resztki dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do środka. Na każdym krążku rozsmarowujemy ryż i umieszczamy je w airfryerze na 3-4 minuty w temp. 180°C. Na zapieczonych wrapach rozkładamy rozdrobnionego łososia i pokrojone awokado, marchewkę i ogórki oraz pocięte resztki nori.
5.PODAJEMY WRAPY:
Wrapy możemy podawać z marynowanym imbirem. Całość polewamy sosem, posypujemy sezamem i składamy na pół.
Wrapy sushi

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY RYŻ

Ryż płuczemy pod zimną wodą i przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany, jeszcze lekko ciepły doprawiamy sosem sojowym i szczyptą cukru. Odstawiamy na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.

2

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Łososia rozdrabniamy za pomocą widelca. Awokado kroimy na plasterki, ogórek w słupki, a marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki tniemy na cienkie, długie plastry.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS DO WRAPA

Pastę miso mieszamy z majonezem i odstawiamy na bok, by się przegryzły.

4

SKŁADAMY WRAP

Arkusze nori składamy na pół i za pomocą nożyczek zaokrąglamy brzegi tak, aby stworzyć imitację tortilli. Resztki dodajemy wraz z pozostałymi składnikami do środka. Na każdym krążku rozsmarowujemy ryż i umieszczamy je w airfryerze na 3-4 minuty w temp. 180°C. Na zapieczonych wrapach rozkładamy rozdrobnionego łososia i pokrojone awokado, marchewkę i ogórki oraz pocięte resztki nori.

5

PODAJEMY WRAPY

Wrapy możemy podawać z marynowanym imbirem. Całość polewamy sosem, posypujemy sezamem i składamy na pół.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1521,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

760,9 kcal

🥑

Tłuszcz

47 g

🌾

Węglowodany

60,7 g

🥬

Błonnik

10,7 g

💪

Białko

28 g

Podobne przepisy