psse-slupca.pl

Klopsy z dorsza w zalewie octowej • przepis • składniki • przygotowanie

Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!

Klopsy z dorsza w zalewie octowej

Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 20,5 łyżki
goździki - 8 szt.
kurkuma mielona - 1 łyżeczka
liść laurowy - 8 szt.
chili mielone - 1 szczypta
ocet - 100 ml
woda - 500 ml
ziele angielskie - 8 szt.
bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
dorsz filet - 500 g
jajko - 1 szt.
kasza manna - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 25 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ OCTOWĄ:
W rondelku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, kurkumę i mielone chili. Mieszamy i gotujemy ok. 3-5 minut, aż smaki się połączą.
2.SMAŻYMY CEBULĘ I BOCZEK:
Cebulę i boczek pokrojone w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSY:
Dorsza mielimy drobno za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub drobno siekamy za pomocą bardzo ostrego noża. Przekładamy mięso do miski.
4.FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSY:
Z masy rybnej formujemy w dłoniach niewielkie klopsy, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
5.WEKUJEMY KLOPSY:
Usmażone klopsy przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Dodajemy cebulę z zalewy, przyprawy z zalewy (ziele angielskie, liść laurowy, goździki) i papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Całość zalewamy gorącą zalewą tak, by przykryła klopsy w całości.
Klopsy z dorsza w zalewie octowej

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ OCTOWĄ

W rondelku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Dodajemy ocet, cukier, ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, kurkumę i mielone chili. Mieszamy i gotujemy ok. 3-5 minut, aż smaki się połączą.

2

SMAŻYMY CEBULĘ I BOCZEK

Cebulę i boczek pokrojone w kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Odstawiamy do wystygnięcia.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSY

Dorsza mielimy drobno za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub drobno siekamy za pomocą bardzo ostrego noża. Przekładamy mięso do miski.

4

FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSY

Z masy rybnej formujemy w dłoniach niewielkie klopsy, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego złotego koloru.

5

WEKUJEMY KLOPSY

Usmażone klopsy przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Dodajemy cebulę z zalewy, przyprawy z zalewy (ziele angielskie, liść laurowy, goździki) i papryczkę chili pokrojoną w plasterki. Całość zalewamy gorącą zalewą tak, by przykryła klopsy w całości.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1675,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

418,8 kcal

🥑

Tłuszcz

7,8 g

🌾

Węglowodany

56,6 g

🥬

Błonnik

31,0 g

💪

Białko

31,0 g

Podobne przepisy

Klopsy z dorsza w zalewie octowej - przepis, składniki, przygotowanie | psse-slupca.pl