Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Pierś indyka kroimy w dość dużą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.
KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA
Papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek siekamy w bardzo cienkie plasterki. Na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju wykładamy pokrojoną paprykę i podsmażamy ją. Następnie do papryki dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość smażymy, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli. Tak przygotowane warzywa przekładamy na talerz razem z indykiem. Imbir bardzo drobno siekamy i również odkładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Kawałek skórki z limonki odkrawamy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy bezpośrednio z owocu. Na patelnię, na której smażyliśmy składniki dania, wsypujemy przyprawę curry i zalewamy ją mleczkiem kokosowym, dodajemy krojone pomidory pelati i skórkę z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 5 minut, dolewając połowę wody, kiedy sos za bardzo zgęstnieje.
ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO Z SOSEM
Mięso i warzywa dodajemy do gotującego się sosu. Kolendrę dość drobno siekamy i dodajemy do curry. Następnie do gotującego się curry dodajemy groszek cukrowy oraz po trochu pozostałą wodę, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji. Całość gotujemy przez ok. 2 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Przetarte przez praskę ziemniaki mieszamy w garnku z masłem, śmietanką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Aby uzyskać idealną konsystencję, do purée dodajemy także po trochu wodę, obserwując uważnie, aby nie stało się zbyt rzadkie.
NADAJEMY PURÉE ODPOWIEDNIĄ KONSYSTENCJĘ
Garnek z purée z ziemniaków umieszczamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 10 minut, cały czas mieszając, aby stało się bardzo gładkie i puszyste.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3262,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
815,6 kcal
Tłuszcz
61,2 g
Węglowodany
34,9 g
Błonnik
3,6 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
Poznaj niezawodny przepis Karola Okrasy na pyszną pastę kanapkową z pieczonym dorszem!

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Chowder z kukurydzą
Chowder to pyszna zupa w stylu angielskim, idealna na szybki obiad. Wykorzystaj przepis Darii i wrzuć do garnka letnie warzywa oraz świeżą, sezonową kukurydzę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie bowls z dressingiem miętowym
W miskach pełnych mocy nie może zabraknąć warzyw i owoców! Daria podaje je z kaszą, ciecierzycą i miętowo-jogurtowym dressingiem. Chrupnij i sprawdź, jak smakują!

Pasta z ciecierzycy na kanapki do lunchboxa
Świetnie zbilansowany lunch, który da energię na drugą połowę dnia dzieciom i dorosłym! Sprawdź, jak szybko przygotować te pełnowartościowe i pyszne przekąski.

Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Efektowne i całkowicie wegańskie danie, które zachwyci każdego wielbiciela kalafiorów i nie tylko! Koniecznie spróbuj, jak prosto i szybko przygotować tę potrawę.