psse-slupca.pl

Cukinia faszerowana mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Chrupiące łódeczki z cukinii wypełnione mięsno-warzywnym farszem sprawdzą się w roli obiadu dla Twoich gości. Wypróbuj przepis Karola na faszerowaną cukinię – szybko trafi na listę ulubionych!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
curry - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 2 szczypty
fasola czerwona z puszki - 4 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
grana padano - 30 g
pomidory krojone z puszki - 150 g
śmietana 30% - 50 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 400 g
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sok z cytryny - 25 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY MIĘSO:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i rozbijamy je na mniejsze kawałki. Smażymy, aż się zarumieni.
2.DRĄŻYMY CUKINIĘ:
Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy ją w poprzek na dwie równe części, a następnie wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Miąższ ze środka cukinii drobno siekamy, dodajemy do przesmażonego mięsa. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (płuczemy puszkę po pomidorach).
4.PIECZEMY CUKINIĘ:
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część farszu (tyle, by przykrył dno). Układamy wydrążone cukinie i wypełniamy je pozostałą częścią farszu.
5.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Oliwę łączymy w miseczce z sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą. Mieszamy.
6.PODAJEMY CUKINIĘ:
Cukinię wykładamy na talerz. Na ciepły farsz ścieramy ser grana padano. Cukinię polewamy dressingiem.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY MIĘSO

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mięso i rozbijamy je na mniejsze kawałki. Smażymy, aż się zarumieni.

2

DRĄŻYMY CUKINIĘ

Końcówki cukinii odcinamy. Przekrawamy ją w poprzek na dwie równe części, a następnie wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Miąższ ze środka cukinii drobno siekamy, dodajemy do przesmażonego mięsa. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody (płuczemy puszkę po pomidorach).

4

PIECZEMY CUKINIĘ

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy część farszu (tyle, by przykrył dno). Układamy wydrążone cukinie i wypełniamy je pozostałą częścią farszu.

5

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Oliwę łączymy w miseczce z sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą. Mieszamy.

6

PODAJEMY CUKINIĘ

Cukinię wykładamy na talerz. Na ciepły farsz ścieramy ser grana padano. Cukinię polewamy dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1649,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

549,8 kcal

🥑

Tłuszcz

40,7 g

🌾

Węglowodany

15,8 g

🥬

Błonnik

31,6 g

💪

Białko

31,6 g

Podobne przepisy