Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe • przepis • składniki • przygotowanie
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWĄ
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy rabarbar z cukrem. Gdy lekko zmięknie i odda sok, dodajemy pokrojone truskawki.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW
Do wystudzonej konfitury truskawkowo-rabarbarowej dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Bazę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
WYRABIAMY LODY W MASZYNIE
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
SCHŁADZAMY LODY
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki, by lody lekko się zestaliły.
PODAJEMY LODY
W pucharkach umieszczamy świeże truskawki pokrojone na ćwiartki. Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
861,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
143,6 kcal
Tłuszcz
11,2 g
Węglowodany
10,7 g
Błonnik
1,7 g
Białko
1,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Piersi z indyka w sosie paprykowym
Delikatny drób w warzywnym sosie to potrawa, która sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu, jak i przyjęcia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
Jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na sylwestrowej imprezie! Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to chrupiące warzywa i wyjątkowy dressing: połączenie godne wielkiego świętowania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.

Tyrolski gröstl
To najlepszy sposób na wykorzystanie resztek z obiadu! Smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny i cebuli!