psse-slupca.pl

Halloweenowa panna cotta • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!

Halloweenowa panna cotta

Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!

Czas przygotowania
285 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 50 g
cukier puder - 25 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
śliwka - 2 szt.
żelatyna - 3 g
żurawina suszona - 1 łyżka
śmietana 30% - 500 g
maliny mrożone - 200 g
dżem morelowy - 280 g
woda różana - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj półkoliste foremki blender
2.ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY:
Z 40 G CUKRU I CUKREM WANILINOWYM.
3.
GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU PRZEZ 10 MINUT, OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC, A NASTĘPNIE STUDZIMY PRZEZ 5 MINUT.
4.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W ZIMNEJ WODZIE.
5.
LEKKO ODCISKAMY, ROZPUSZCZAMY W GORĄCEJ ŚMIETANCE I PRZELEWAMY DO 6 WYPŁUKANYCH ZIMNĄ WODĄ, PÓŁKOLISTYCH FOREMEK.
6.STUDZIMY, A NASTĘPNIE WSTAWIAMY NA CO NAJMNIEJ 4 GODZINY LUB NA NOC DO LODÓWKI DO STĘŻENIA. PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY ROZMRAŻAMY:
maliny.
7.
Dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko.
8.
Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami wody różanej.
9.
Śliwki myjemy, kroimy w poprzek na cienkie, okrągłe plasterki, usuwając przy tym pestkę.
10.DEKORUJEMY PANNA COTTĘ PANNA:
cottę wysuwamy z foremek na talerze.
11.
Na środku każdej umieszczamy plasterek śliwki i żurawiny lub rodzynki.
12.
Owoce możemy posmarować podgrzanym dżemem morelowym, aby się świeciły.
13.
Sos malinowy rozlewamy dekoracyjnie wokół „oczu”.
Halloweenowa panna cotta

Czas przygotowania

285 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj półkoliste foremki blender

2

ZAGOTOWUJEMY ŚMIETANKĘ ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY

Z 40 G CUKRU I CUKREM WANILINOWYM.

3

GOTUJEMY NA WOLNYM OGNIU PRZEZ 10 MINUT, OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC, A NASTĘPNIE STUDZIMY PRZEZ 5 MINUT.

4

ŻELATYNĘ MOCZYMY W ZIMNEJ WODZIE.

5

LEKKO ODCISKAMY, ROZPUSZCZAMY W GORĄCEJ ŚMIETANCE I PRZELEWAMY DO 6 WYPŁUKANYCH ZIMNĄ WODĄ, PÓŁKOLISTYCH FOREMEK.

6

STUDZIMY, A NASTĘPNIE WSTAWIAMY NA CO NAJMNIEJ 4 GODZINY LUB NA NOC DO LODÓWKI DO STĘŻENIA. PRZYGOTOWUJEMY SOS MALINOWY ROZMRAŻAMY

maliny.

7

Dodajemy cukier puder i miksujemy blenderem na gładką masę, a następnie przecieramy przez sitko.

8

Doprawiamy do smaku kilkoma kroplami wody różanej.

9

Śliwki myjemy, kroimy w poprzek na cienkie, okrągłe plasterki, usuwając przy tym pestkę.

10

DEKORUJEMY PANNA COTTĘ PANNA

cottę wysuwamy z foremek na talerze.

11

Na środku każdej umieszczamy plasterek śliwki i żurawiny lub rodzynki.

12

Owoce możemy posmarować podgrzanym dżemem morelowym, aby się świeciły.

13

Sos malinowy rozlewamy dekoracyjnie wokół „oczu”.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2705,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

450,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,2 g

🌾

Węglowodany

56 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy