psse-slupca.pl

Serowe piłeczki N3jxioma • przepis • składniki • przygotowanie

Uwaga, nadlatują! N3jxiom pokazuje, jak zaskoczyć Waszych gości serowymi piłeczkami, które podbiją ich podniebienia podczas najbardziej emocjonujących meczów.

Serowe piłeczki N3jxioma

Uwaga, nadlatują! N3jxiom pokazuje, jak zaskoczyć Waszych gości serowymi piłeczkami, które podbiją ich podniebienia podczas najbardziej emocjonujących meczów.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

spód do pizzy - 1 szt.
mozzarella - 3 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
mango - 340 g
ketchup - 3 łyżki
sos czosnkowy - 3 łyżki
czosnek główka - 1 ząbek
pieprz czarny - 3 szczypty
chili płatki - 1 łyżeczka
sól - 3 szczypty
sezam biały - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Mango obieramy i odkrawamy miąższ od pestki. Każdą z kulek mozzarelli kroimy na 8 kawałków.
2.KROIMY CIASTO NA PIZZĘ:
Ciasto na pizzę rozwijamy i układamy dłuższym brzegiem do dołu. Kroimy wzdłuż na 6 równych części, a następnie w poprzek na 4 (musimy otrzymać 24 kwadraty).
3.LEPIMY PIŁECZKI:
Na każdym kwadracie ciasta układamy kawałek mozzarelli i składamy ciasto w kopertę (bardzo dokładnie łączymy brzegi ze sobą, a następnie lekko kulamy w dłoniach). Tak powstałe piłeczki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej w rzędach 6 x 4).
4.PIECZEMY PIŁECZKI:
Do małej miseczki wlewamy odrobinę oliwy. Za pomocą pędzelka każdą piłeczkę smarujemy oliwą, a następnie solimy, pieprzymy i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut i sprawdzamy stopień przypieczenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO:
Do miski blendera wkładamy pokrojone mango, ząbek czosnku, płatki chili, szczyptę soli i pieprzu oraz wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko blendujemy na gładką masę.
6.SERWUJEMY DANIE:
Ketchup, sos czosnkowy i sos mango wkładamy do osobnych miseczek. Upieczone serowe piłeczki wykładamy na talerz i serwujemy z sosami i ketchupem.
Serowe piłeczki N3jxioma

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Mango obieramy i odkrawamy miąższ od pestki. Każdą z kulek mozzarelli kroimy na 8 kawałków.

2

KROIMY CIASTO NA PIZZĘ

Ciasto na pizzę rozwijamy i układamy dłuższym brzegiem do dołu. Kroimy wzdłuż na 6 równych części, a następnie w poprzek na 4 (musimy otrzymać 24 kwadraty).

3

LEPIMY PIŁECZKI

Na każdym kwadracie ciasta układamy kawałek mozzarelli i składamy ciasto w kopertę (bardzo dokładnie łączymy brzegi ze sobą, a następnie lekko kulamy w dłoniach). Tak powstałe piłeczki rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej w rzędach 6 x 4).

4

PIECZEMY PIŁECZKI

Do małej miseczki wlewamy odrobinę oliwy. Za pomocą pędzelka każdą piłeczkę smarujemy oliwą, a następnie solimy, pieprzymy i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika na około 20 minut i sprawdzamy stopień przypieczenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO

Do miski blendera wkładamy pokrojone mango, ząbek czosnku, płatki chili, szczyptę soli i pieprzu oraz wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystko blendujemy na gładką masę.

6

SERWUJEMY DANIE

Ketchup, sos czosnkowy i sos mango wkładamy do osobnych miseczek. Upieczone serowe piłeczki wykładamy na talerz i serwujemy z sosami i ketchupem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2628,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

657,2 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

65,5 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

31,2 g

Podobne przepisy