Wegańskie tofumisu • przepis • składniki • przygotowanie
Biszkopt bez dodatku jajek, tofu i olej kokosowy. Z tych składników przygotujesz pyszne, słodkie, a przede wszystkim wegańskie – tiramisu!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BISZKOPT
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Mleko sojowe łączymy z sokiem z cytryny i odstawiamy na 5 minut. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce miksujemy cukier z olejem kokosowym przez około 3-4 minuty. Do utartego oleju z cukrem dodajemy w trzech turach na zmianę mleko sojowe i mąkę. Gładkie ciasto przelewamy do formy i pieczemy 20 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wyjmujemy i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Tofu miksujemy z odrobiną mleka sojowego. Dodajemy ziarenka laski wanilii oraz syrop klonowy i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy skórkę startą z cytryny oraz kilka kropel soku, a także olej kokosowy. Miksujemy na gładką masę. Wystudzoną kawę łączymy z amaretto.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DESERU
Z biszkoptu wycinamy krążki wielkości pucharków, w których będzie przygotowywany deser, następnie przecinamy je na pół. Na spód każdego pucharka kładziemy biszkopt, nasączamy odrobiną syropu, następnie wykładamy na niego przygotowany krem. Całość oprószamy kakao. Ponownie przykrywamy ciastem, nasączamy, wykładamy krem i oprószamy kakao. Czynność powtarzamy, wykorzystując pozostałe składniki. Dekorujemy malinami i świeżą miętą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2736,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
684,1 kcal
Tłuszcz
16,8 g
Węglowodany
109,4 g
Błonnik
27,8 g
Białko
27,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Halloweenowa panna cotta
Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!

Roślinny tort marchewkowy
Puszysty i pyszny tort marchewkowy z dodatkiem orzechów włoskich, przełożony kremem kokosowym to idealny deser dla każdego, zwłaszcza wegan!

Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
Proste i smaczne danie z makaronu, mięsa, warzyw oraz sera. Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruche ciastka przez maszynkę
Smak dzieciństwa przypomniany dzięki przepisowi Pawła! Te kruche, maślane ciasteczka z maszynki skórki przywołają najlepsze wspomnienia, a ich pieczenie stanie się Waszą rodzinną tradycją.

Chlebek z pesto i kabanosami
Fantastyczny i prosty przepis na chlebek, który każdemu wyjdzie i każdego zaskoczy. Cudownie ziołowy, z chrupiącymi kabanosami. Spróbuj!

Parmigiana z bakłażanem i ziemniakami
Przygotuj danie inspirowane jednym z najbardziej popularnych dań neapolitańskich! Zapiekane bakłażany z dodatkiem ziemniaków, sera i oczywiście pomidorów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Omlet z amarantusem i owocami
Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!